Koreansk kamp mot damm

I likhet med de japanska elektronikgiganterna Sony och Pana sonic vill koreanska Samsung även tillverka systemkameror. Deras senaste modell heter GX-20. Den har 14,5 megapixlar, och kamerahuset är ovanligt välskyddat mot damm och vatten.

21 maj 2008

Hjärtat i GX-20 är en ny bildsensor, som har utvecklats i nära samarbete med Pentax under de senaste åren. Och om man bortser från utseendet är kameran i mångt och mycket en Pentax K20 D. Den bildalstrande elektroniken är dock till viss del Samsungs egen. Den nya bildsensorn ska bland annat förbruka mindre ström och ge mindre brus än tidigare.

Samsung har lagt stor vikt vid att varken vatten eller damm ska kunna tränga in i huset. Kamerahuset har tätningar mot damm på hela 72 ställen, t.ex. runt utlösarknappen och navigeringsknappen. Om mikrosko piska dammkorn trots detta skulle lyckas ta sig in i huset är bildsensorn dubbelt skyddad mot damm genom sin specialbehandlade yta där dammet inte får fäste samt en vibrationsmekanism som skakar bort partiklarna.

Kameran har optisk bildstabilisering, där bildsensorn rör sig för att motverka handens skakningar. Funktionen High Dynamic Range ger fler detaljer i helt ljusa och helt mörka områden i en bild.

Råformat på direkten Precis som hos Pentax finns en särskild knapp med vilken man snabbt kan välja att fotografera i råformat i stället för jpeg, utan att behöva gå in i kameramenyn. Råbilderna sparas i det standardiserade dng-formatet, så att man direkt kan redigera dem i Elements. Samsung GX- 20 säljs i ett paket med ett objektiv på 18–55 mm för 12 998 kronor.

Samsung GX-20

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av