Panasonic Lumix DMC-G1

Kompakt kamera med utbytbart objektiv

Panasonics nya systemkamera har ingen spegel. I stället har den en elektronisk sökare med direktvisning, som drar nytta av fördelarna med både kompaktkameror och systemkameror.

20 november 2008

Efter ett mycket tätt samarbete har tillverkarna Panasonic och Olympus nu utvecklat standarden Micro Four Thirds, som är ett helt nytt digitalt system. Den första kameran är Pansonic Lumix DMCG1.

Här har man tagit bort spegeln och därigenom kunnat göra en mycket kompakt kamera som erbjuder systemkamerans alla fördelar, bland annat möjlighet att byta objektiv.

I stället för spegel och optisk sökare har kameran direktvisning och elektronisk sökare. Den senare har en upplösning på hela 1,4 megapixlar och visar 60 bilder per sekund, vilket ger en mycket klar och detaljerad sökarbild.

Systemare med spegel använder normalt en blixtsnabb fasdetektion i autofokusen, men det kräver speglar och är alltså uteslutet i nya G1. Kameran använder i stället kontrastmätning, det system som används i kompaktkameror. Denna typ av fokusering är oftast långsammare än fas detektion, men nu har Panasonic lyckats få upp hastigheten så att G1:ans autofokus är minst lika snabb som autofokuseringen med fasdetektion i många systemkameror.

Med hjälp av direktvisning och kontrastmätning kan man använda både ansiktssökning och iA-funktionen, som kan identifiera motivtypen och helt automatiskt ställa in t.ex. landskap eller makroläge.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av