HDR-bilder direkt i systemkameran

Tillverkarna kämpar hårt för att locka nya systemkameraanvän-dare till det egna syste-met. Pentax satsar på att färger, fart, HDR-funktion och video ska föra upp K-x till en tätposition.

5 november 2009

Nu kan du köpa en systemkamera som verkligen syns i mängden. Nya K-x från Pentax finns nämligen i speciella färger som klarrött eller vitt. Rent tekniskt höjer sig nyheten också över andra billiga systemkameror. K-x kan nämligen ta 4,7 bilder i sekunden och har elva autofokuspunkter, varav nio är av den snabba korssensortypen, så kameran passar för action-fotografer med stram budget. Slutarmekanismen ska enligt Pentax hålla för 100000 exponeringar, så man behöver inte vara rädd för att trycka på utlösarknappen.En smart funktion är att man kan skapa HDR-bilder utan att bildbehandla. Kameran kan nämligen automatiskt sätta samman tre olika exponeringar till en bild med stort dynamiskt omfång, vilket innebär fler detaljer i högdagrar och skuggpartier. Det nya kameran har en nyutvecklad cmos-sensor med en upplösning på 12,2 megapixlar.

Det går att spela in video med en HD-upplösning på 1280 x 720 pixlar och 24 bilder per sekund. K-x har dessutom direktvisning med ansiktssökning, men tyvärr kan skärmen på 2,7 tum varken vridas eller vinklas. Pentax har konstruerat en ny bild-processor, kallad Prime II, som bearbetar data snabbare och som enligt tillverkaren ger mer naturtrogna färger än tidigare. ISO kan ställas in från 50 upp till 12800. Den inbyggda bildstabiliseringen ger skarpa bilder vid långa slutartider, och bildsensorn är försedd med dammborttagning.

Man kan välja mellan fl era filter som bland annat efterliknar fisheye-objektiv eller ändrar färgerna markant, så att de ser ut som ett resultat av den gamla kemikalieffekten cross process. K-x kan ta bilder i råformatet DNG, som utan vidare kan öppnas i t.ex. Elements utan att man behöver vänta på en uppdatering av programmet.

Kamerahuset har ett rekommenderat pris på 6299 kronor. Med standardobjektivet på 18-55 mm blir priset 6595 kronor. För 7799 kronor får man dessutom ett teleobjektiv på 50–200 mm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av