Goda nyheter för entusiasterna

Två år efter att Panasonic lanserade den avancerade kompaktkameran LX3 kommer det äntligen en uppföljare. Den behändiga lilla entusiastkameran har bland annat ett NYTT LJUSSTARKT OBJEKTIV MED MER ZOOM och manuella inställningar. Nu ska man ta upp kampen med Canons G11.

Om systemkamerautrustningen skulle kännas för tung att bära på, är det praktiskt att ha en avancerad kompaktkamera med hög bild kvalitet och manuella funktioner. Och nu har Panasonic presenterat en ny modell i denna kategori.

Kungen i klassen har länge varit Canons Powershot G-serie, och när DIGITAL FOTO för alla var på smygpremiär för Lumix DMC-LX5 gjorde Panasonic ingen hemlighet av att man vill försöka knuffa ner Canon G11 från tronen. Liksom Canons modell kan LX5 fotografera i råformat, och den har en relativt måttlig upplösning på 10,1 megapixlar. Den nyutvecklade ccd-sensorn har enligt Panasonic ett större dynamiskt omfång och är bättre på att hantera brus än föregångaren LX3.

Den optiska zoomen är på 3,3x, motsvarande 24–90 mm. Det är lite mindre än Canons 5x, men å andra sidan är den nya modellen dubbelt så ljusstark. Bländaren går ner till F2.0, att jämföras med F2.8 på Powershot G11.En nyhet är att LX5 nu har en smart inställningsratt på kamerans baksida som används till att byta bländare, slutartid eller exponeringskompensation.

Kameran har även en stor knapp med vilken man aktiverar videofunktionen, som spelar in video i HD-formatet 720p. Dessutom kan man montera en elektronisk sökare i blixtskon, om man tycker att lcd-skärmen inte duger som sökare. Den elektroniska sökaren måste dock köpas som tillbehör. Panasonic Lumix DMC-LX5 förväntas få ett pris på 5800 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av