Nikon D3X

Goda nyheter för alla fotoentusiaster

Äntligen är Nikon D3X här. Det är en kamera i proffssegmentet med en upplösning på 24,5 megapixlar. Priset är avskräckande, men kameran innehåller nya tekniker som visar vad vi kan forvänta oss i systemkameror framöver.

14 januari 2009

Nikons nya systemkamera D3X bjuder på många intressanta nyheter. Den största nyheten är den stora fullformatssensorn i Nikons FX-format som har en upplösning på 24,5 megapixlar. Kameran använder den senaste bildbehandlingstekniken och kan leverera råfiler på 50 megabyte i 14 bitar. Det innebär att till och med fina detaljer kan återges mycket tydligt.

Kameran, som kostar 77 990 kronor, riktar sig framför allt till studiofotografer som ska kunna reproducera sina bilder i stora format. För fotoentusiasterna är det mest intressanta med denna nya kamera att den ger en fingervisning om vad man kan förvänta sig i nya systemkameror fram över.

Upplösningen är 24,5 megapixlar, vilket är mer än i någon annan Nikon-kamera.

En fiffig funktion i Nikon D3X är ett särskilt motividentifieringssystem, som med förbättrad TTL-mätning ger en exakt exponering, skarpare resultat och bättre automatisk vitbalans. Man kan också justera färgerna mycket exakt direkt i kameran och välja direkt visning med kontrastmätning.

Om man ansluter kameran till en dator kan man via ett särskilt program flytta fokuspunkten med hjälp av musen. Såväl nätverks kabel som trådlös anslutning kan användas. Man kan fritt växla mellan fullformatet FX och det mindre DX-formatet eller 5:4- formatet, som många porträttfotografer använder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av