Nikon D300

Första DSLR med VIDEOREDIGERING

Hastigheten har höjts så att man nu kan TA HELA SJU BILDER PER SEKUND med nya D300S, och så kan man redigera sina videoinspelningar direkt i kameran. Nikon är dock ännu inte klara med Full HD.

2 september 2009

Två år efter lanseringen av den mycket kritikerrosade systemkameran D300 är Nikon nu klara med en efterföljare. Det har varit mycket snack om vad denna kamera skulle komma att bjuda på, och en del av förväntningarna har handlat om video i Full HD. Den nya kameran, som bär namnet D300S, erbjuder visserligen video, men upplösningen är samma som i D90 och D5000 – 720p. Vi måste därför fortsätta att vänta på en Nikonkamera som kan spela in i 1080p. I gengäld kan man klippa sina filmer direkt i kameran och t.ex. ta bort start- och slutscener. Nu kan man också använda autofokus under inspelningarna. D300 klarade sex bilder per sekund, och D300S klarar sju. Dessutom går det nu att spara på både CF- och SD-kort. Då kan man t.ex. spara foton på CF-kortet och videor på SD-kortet. Man kan dessutom flytta filer mellan korten. Kameran har en inbyggd mikrofon till video inspelningarna, och en nyhet hos Nikon är att man nu kan ansluta en extern mikrofon för att slippa det störande bullret från fokuseringsmotorn och objektivets bildstabilisering.

Tyst spegel

Den nya kameran är väldigt lik sin föregångare, och det är också fråga om samma kamerahus. Upplösningen är fortfarande 12,3 megapixlar, och såväl fokussystem som processor och sensorrengöring är samma. En fin, ny detalj är direktvisningsknappen som sitter bra till för tummen och därmed gör det snabbt att aktivera videofunktionen, som fungerar med direktvisning. En annan ny finess är en speciell tyst funktion, där spegeln fälls upp långsamt, så att man kan fotografera mycket diskret. Samtidigt som D300S lanseras har Nikon släppt två nya objektiv. Det rör sig om AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II för 9 990 kronor och AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II, som kostar 27 990 kronor. Det är två förbättrade objektiv, som ersätter mycket populära modeller. D300S har liksom D300 svenska menyer, och den kostar 20 990 kronor för bara själva huset men säljs också i kit med antingen ett 16–85-mm-objektiv eller det nya 18–200-mm-objektivet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av