Enklare Micro Four Thirds

Olympus satsar stort på sin serie av Micro Four Thirds-kameror och lanserar därför en mer användarvänlig och kompakt nybörjarmodell.

15 mars 2010

Den vänder sig särskilt till dem som vill ha kompaktkamerans enkelhet i kombination med systemkame-rans fina bildkvalitet.

Precis som de två andra modellerna i Olympus PEN-serie, E-P1 och E-P2, är E-PL1 utrustad med en Live MOS-sensor, som bjuder på upplösningen 12,3 megapixlar. Även denna kamera är väldigt klassiskt designad men är fysiskt mindre än de två andra och påminner till formen lite mer om Panasonic Lu-mix DMC-GF1.

Liksom GF1 har E-PL1 också en inbyggd blixt, som fälls upp på samma sätt. E-PL1 tar tre bilder per sekund och har en gafflingsfunktion för både vitbalans och exponering. Dessutom har den inbyggd sensorrengöring och bildstabilisering i kamerahuset, som fungerar oavsett vilket objektiv man väljer. ISO-värdet går från 100 till 3 200, och med funktioner som i-Enhance och i-Auto ser kameran själv till att alla färger återges rena och klara, samtidigt som E-PL1 själv registrerar vilken sorts motiv man fotograferar.

Med sex konstfilter som t.ex. Mjuk Sepia, Diorama och Popkonst kan man skapa kreativa effekter redan vid exponeringen. Effekterna fungerar också när man spelar in HD-video med upplösningen 720 x 1 280 pixlar och 30 bilder per sekund. I blixtskon kan man ansluta den elektroniska sökaren VF-2, som också medföljer E-P2. Sökaren måste dock köpas separat för 2 995 kronor.

Olympus E-PL1 kan köpas fristående som hus för 5 495 kronor eller i paket med ett objektiv på 14–42 mm for 5 995 kronor. Alternativt kan man köpa kameran i dubbelkit, där även ett nytt objektiv på 40–150 mm ingår. Detta kit kostar 7 495 kronor. Det finns dessutom ett undervattenshus, PT-EP01, om man vill ha med sig kameran på dykturen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av