Adobe Photoshop Elements 8

Elements 8 med HDR-effekt

En av de största nyheterna i den senaste versionen av Adobe Photoshop Elements är utan tvekan möjligheten att automatiskt sätta samman flera exponeringar av samma motiv

9 oktober 2009

Med denna teknik får bilderna större detaljrikedom i både högdagrar och skuggor. Och det kan knappast bli mycket lättare. Man markerar bara bilderna och väljer den nya funktionen, så gör programmet resten. Avslutningsvis får man möjlighet att finjustera ljusheten i de ljusaste respektive mörkaste partierna. Funktionen kan även användas till att smälta samman ett foto som har ett välexponerat motiv i förgrunden – t.ex. ett porträtt taget med upplättningsblixt – med ett annat foto där bakgrunden är välexponerad.

En annan stor nyhet är möjligheten att ändra storleken på en bild på den ena ledden, samtidigt som programmet ser till att personer eller andra väsentliga element i bilden inte förändras. Så kan ett antal människor som står utspridda på t.ex. en strand lätt samlas ihop till en tät grupp. Man kan till och med markera vad som ska tas bort från eller behållas på bilden under operationen.

En tredje mycket intressant och tidsbesparande funktion är ansikts igenkänning, som nu finns integrerad i sorteringsdelen. Funktionen kan själv hitta ansikten på dina bilder, och när du en gång har angett personens namn kommer Elements 8 att försöka känna igen ansiktet på dina övriga bilder, så att du snabbt och lätt kan lägga till namnet i alla bilderna. Det sparas som ett nyckelord, och sedan går det på nolltid att hitta alla bilder som föreställer en viss person i bildarkivet.

Elements 8 har även fått ett par mindre funktioner från storebror Photoshop CS4; bland annat kan paletter och fönster nu arrangeras mer fritt, så att det blir lättare att se en grupp öppna bilder sida vid sida i programmet. Dessutom har paletten Justeringar – även den känd från CS4 – tillkommit, så att man snabbt kan ställa in skjutreglagen för justeringslager, t.ex. Nivåer och Nyans/Mättnad, utan att behöva öppna en dialogruta. Och vid arbete med Klonstämpeln kan man nu låta programmet visa exempel på den detalj man håller på att klona in. Photoshop Elements 8 kostar 1075 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av