Canon hoppar av PIXELHYSTERIN

Vi har vant oss vid att nya kameragenerationer har högre upplösning än den föregående, men Canon går åt andra hållet. Den nya modellen i den legendariska G-serien har 32 procent lägre upplösning för att få bättre bildkvalitet i svagt ljus.

27 augusti 2009

G-serien från Canon har ofta visat sig ligga i framkant bland kompaktkamerorna när det gäller bildkvalitet och funktioner, och många fotoentusiaster har valt en G-modell som komplement till sin systemkamera. Därför blir kanske en del fotonördar besvikna när de ser specifi kationerna för den alldeles nya Powershot G11. Tvärtemot vad som brukar vara fallet med nya modeller har upplösningen här sänkts i förhållande till föregångaren. Medan G10 hade 14,6 megapixlar ligger G11 på de 10,0 megapixlar som serien hade för tre år sedan. Men det fi nns en tanke bakom detta. Bildsensorn är nämligen av en ny typ som Canon kallar High Sensitivity Sensor och som sägs ge mycket bättre bilder i svagt ljus.Enligt tillverkaren har signal-brusförhållandet förbättrats kraftigt, vilket ger mycket mindre brus. För att tackla bruset har det dock varit nödvändigt att sänka upplösningen, så att varje enskild pixel kan göras större och därmed inte ger lika mycket brus. Högsta ISO är nu 3200 mot 1600 på G10. En annan överraskning är att skärmen krympt från 3,0 till 2,8 tum. De första G-modellerna hade vridbar skärm, vilket är en fördel vid bl.a. makrofotografering. Dessa skärmar försvann 2006, eftersom de gjorde kamerorna större. Nu är den vridbara skärmen äntligen tillbaka, men för att hålla storleken på G10:ans nivå är skärmen 0,2 tum mindre, medan upplösningen fortfarande ger god detaljering vid 461000 punkter.

Bland andra nyheter i G11 återfi nns Quick Shot-funktionen, där autofokusen är konstant aktiv, så att man bara behöver trycka på utlösarknappen för att få en skarp bild när det är bråttom. Om man tar en serie bilder av ett rörligt motiv är det nu inte bara autofokusen som följer motivet. Även exponeringen justeras löpande, så att bilden får korrekt ljushet även om motivet skulle fl ytta sig in i skuggan. G11:an är utrustad med ett objektiv av samma typ som på föregångaren, med 5x zoom motsvarande 28–140 mm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av