Överraskad fotograf
Det hade vi inte väntat oss

De här fem sakerna överraskade oss mest på fotofronten 2017.

© Shutterstock

5 saker som överraskade oss i fotovärlden 2017

Under årets lopp har det, som alltid, inträffat ett och annat som har överraskat oss – både positivt och negativt. Här listar vi fem saker som tog oss på sängen under det gångna året.

25 december 2017 av Louise Hagemann

1. Lightroom delade upp sig i två

Vi var tämligen begeistrade över årets stora  uppdatering från Lightroom. Inte minst det faktum att nya Lightroom CC automatiskt sparar bilder i molnet. Men vi är mer överraskade än begeistrade över att Adobe valde att dela upp Lightroom i två delar.

Tanken om att göra en version som är enklare att använda är inte så tokig, men den hade mycket väl kunnat integreras i samma program. ​

Vi hade inte haft något emot att kunna använda alla funktioner som finns hos Classic CC och samtidigt kunna nyttja fördelen med automatisk kopiering till molnet som finns hos CC.

Du kan lära dig mycket mer om de båda Lightroom-funktionerna i vår kurssektion i den tryckta tidningen och i videokurserna i Fördelszonen. 

Just nu kan du testa Fördelszonen med 1 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 29 kronor. 

Adobe Lightroom
Två versioner

Under 2017 delades Lightroom upp i två program, Lightroom CC och Lightroom Classic CC. Tanken var bra, men resultatet överraskade oss.

© Adobe

2. Regeringen föll för grupptrycket

När högsta förvaltningsdomstolen i slutet av förra året kom fram till att användning av kameradrönare bröt mot de befintliga lagarna om kameraövervakning, trodde vi att det var slutet för drönarfotografering i Sverige. Men efter omfattande protester från olika branschorganisationer vars medlemmar redan hade börjat använda drönarna för tillämpningar inom bland annat lantmäteri, underhållning och miljövård, fick regeringen snabbehandla ett nytt lagförslag som innebar att drönarflygningen i princip släpptes fri, med endast ett fåtal förbehåll för säker flygning och personlig integritet. Vi skrapade upp hakorna från golvet och flög glatt vidare.

3. GoPro föll platt till marken

I slutet av 2016 tvingades GoPro återkalla alla sina Karma-drönare, eftersom de helt enkelt föll ner från skyn. I början av 2017 hittade man felet, och drönaren finns nu åter i butikerna.

Men vi är förvånade över att GoPro, som ju har satt nya standarder och upptäckt nya behov inom kameramarknaden, inte har klarat att slå igenom med sin drönare och sätta press på DJI – eller att de för den delen inte har slagit sig in på något annat innovativt område.

GoPro Karma-drönare
Upp som en sol, ner som en pannkaka

GoPros drönare Karma föll bokstavligen talat platt till marken och klarade inte att förse marknaden med välbehövlig konkurrens.

© GoPro

4. Alpha9 blåste omkull oss

I regel vet vi ungefär vad vi har att vänta oss när en ny kamera lanseras, och även om vi ofta blir glada är det sällan som vi blir riktigt överraskade. Men det blev vi trots allt när Sony i april släppte Alpha9.

Toppmodellen hade väldigt imponerande specifikationer, och särskilt tagningshastigheten på 20 bilder i sekunden, de 693 autofokuspunkterna och den konstant uppdaterade sökaren som aldrig blir svart fångade vår uppmärksamhet.

5. Nytt fotoformat

De nya iPhone-modellerna som kom i september 2017 presenterade ett helt nytt bildfilformat, nämligen HEIF. En HEIF-fil tar upp hälften så stort utrymme som en jpeg, utan att kompromissa med kvaliteten. Det var en – glad – överraskning, och ett och annat tyder på att vi inte var ensamma om att ha tagits på sängen. Adobe var tydligen inte heller helt redo att hantera det nya formatet.

Och nu när vi ändå pratar iPhone, måste vi säga att vi också blev rätt överraskade över studiobelysningsfunktionerna hos iPhones X. De fungerar överraskande bra, och vi är spända över vad framtiden har att bjuda på.

Om du inte har nappat på iPhone X, kan du uppgradera din egen mobil med ett fint objektivpaket med bl.a. fisheye. 

Just nu får du objektivpaketet till mobilen med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. 

Porträtt i studiobelysning

Med iPhone X kan man ta porträtt med simulerad studiobelysning, och det fungerar överraskande bra.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av