Sökord i Lightroom

Det kraftfulla plugin-programmet Excire Search 1.4 kan automatiskt registrera innehållet i dina foton.

Smart program gör det enkelt att hitta dina bilder i Lightroom

Det kan vara svårt att hitta rätt foton i bildarkivet, men ett smart program analyserar dina foton och registrerar innehållet så att du enkelt kan söka fram dem. Just nu kan du få en fullversion.

17 juni 2022 av Kristoffer Engbo

Med ett stort bildarkiv kan det vara svårt att ta fram ett visst foto, men en smart plugin till Lightroom ger dig mycket bättre sökmöjligheter, och fram till den 18 juli 2022 kan du få en fullversion av programmet i Fördelszonen.

Hämta din fullversion här

Plugin-programmet heter Excire Search 1.4 och är extremt lätt att använda. Det använder artificiell intelligens för att analysera alla dina bilder och registrera innehållet. Bland annat upptäcker det djur av olika slag, blommor, träd, bilar, berg med mera. Varje bild förses med engelska sökord som matchar innehållet, så att du kan söka fram dem via Excire.

>Läs även: 3 kompositionsregler du måste känna till

Excire Search 1.4

Du kan hämta din version av programmet i Fördelszonen. 

Sedan kan du mycket lättare hitta just den bild du söker i ditt stora arkiv. Excire Search kan dessutom spara sökorden i Lightrooms nyckelord så att du kan söka efter bilder med Lightrooms sökfunktion, och sökorden följer med när du exporterar bilderna.

Plugin-programmet har även andra funktioner. Du kan nämligen söka efter liknande foton, det vill säga foton som liknar ett som du har markerat i Lightroom, och du kan även söka på specifika färger eller personer.

Det här kan du göra med Excire Search

Excire Search-meny i Lightroom

När du har installerat Excire Search 1.4 använder du plugin-programmet genom att öppna Lightroom och välja Bibliotek samt Plugin-tillbehör i menyn, där du har olika alternativ under punkten Excire Search.

För att analysera din bildsamling väljer du först Initialize Photos…. Välj sedan Whole Catalog och markera Transfer keywords after initialization om du även vill spara sökorden i Lightrooms nyckelord. Klicka på Start. Det kan ta ett tag för programmet att gå igenom hela ditt bildarkiv, men när det är klart kan du söka bland alla bilderna. När du lägger till nya bilder i Lightroom lägger du till sökord på samma sätt.

Med Search by Example Photo... kan du markera en bild i Lightroom och söka efter bilder med liknande färger eller innehåll. I Search by Keyword... kan du söka på ett eller flera nyckelord. Du kan också söka på färger. 

Sökning i Excire Search

Här har vi sökt efter en bild av en giraff genom att skriva ”giraffe” i sökfältet i Search by Keyword.

Med funktionen Search for Faces kan du söka efter bilder med ansikten, och du kan välja hur många ansikten bilden ska innehålla, åldern på personerna och om de ler.

Så här får du Excire Search

Som prenumerant på Bonnier Digital FOTO kan du hämta en fullversion av Excire Search 1.4 fram till den 18 juli 2022 i Fördelszonen här. I Fördelszonen kan du också se en video där vi hjälper dig att komma igång med programmet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av