Lightroom och Luminar 3
© Bonnier Digital FOTO

Så får du Luminar att samverka med Lightroom

Bildbehandlingsprogrammet Luminar 3 har flera användbara funktioner som inte finns i Lightroom. Därför finns det fördelar med att använda båda programmen. Och det är dessutom rätt enkelt att få programmen att samverka. Här visar vi hur.

6 maj 2020 av Poul Siersbæk

Om du redan har Lightroom sedan tidigare och tänker att det verkar krångligt med två olika bildbehandlingsprogram, finns det inte heller någon anledning till bekymmer. 

Du kan nämligen rätt enkelt få de båda programmen att samverka, så att du kan justera dina Lightroom-bilder i Luminar 3 och sedan skicka tillbaka dem till Lightroom helt automatiskt. Det enda som krävs är några enkla inställningar.

Nedan går vi igenom hur du förbereder Lightroom för att samverka med Luminar.

Lightroom

1. När du har installerat Luminar 3 på datorn, öppnar du Lightroom Classic. Gå sedan till Redigera och välj Inställningar... i listrutan.

© Bonnier Digital FOTO
Lightroom

2. I det nya fönstret klickar du på fliken Extern redigering. Under Extra extern redigerare klickar du på Välj vid Förinst.

© Bonnier Digital FOTO
Lightroom

3. I Utforskaren rullar du ned till mappen som heter Skylum och öppnar den. Här hittar du mappen Luminar 3. Öppna även den. Markera programfilen Luminar 3 och klicka på Välj.

© Bonnier Digital FOTO
Lightroom

4. Nu kan du under Extern redigering se programmet Luminar 3 under Förinst. Klicka på OK.

© Bonnier Digital FOTO
Lightroom

5. Välj sedan en bild i Lightroom som du vill arbeta med i Luminar. Gå till Foto och välj Redigera i. Här väljer du Redigera i Luminar 3....

© Bonnier Digital FOTO
Lightroom

6. Nu öppnas en ny dialogruta i Lightroom med tre olika valmöjligheter. Välj Redigera en kopia, så att du bara redigerar en kopia av den ursprungliga filen. Alternativt kan du välja Redigera en kopia med Lightroom-justeringar, om du vill jobba vidare med en bild som du redan har börjat redigera i Lightroom. Du kan även välja Redigera original för att ändra originalbilden. Klicka sedan på Redigera.

© Bonnier Digital FOTO

Nu är du redo att använda Luminar tillsammans med Lightroom. 

Luminar öppnar automatiskt den valda bilden, så att du kan jobba med den i programmet. 

När du är färdig med dina justeringar i Luminar och klickar på Apply, stängs programmet så att du kommer tillbaka till Lightroom, där bilden visas med de justeringar som du gjorde i Luminar.

> Läs också: 5 bra anledningar till att fotografera i råformat

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av