Photoshop 1.0 lanserades den 19 februari 1990, och det firar Adobe nu med en uppdatering till version 21.1.

© Adobe

Photoshop firar jubileum med uppdatering

Det är 30 år sedan Photoshop lanserades, och med anledning av detta har det kommit en uppdatering med intressanta nyheter i programmet. Bland annat kan du nu lägga till trovärdigare oskärpeeffkter.

I februari 1990 lanserades den första versionen av Photoshop, och det firar Adobe nu 30 år senare med en uppdatering av bildbehandlingsprogrammet till såväl dator och iPad.

På datorn har det nu tillkommit fler funktioner när du fyller upp markerade delar av bilden med Innehållsmedveten fyllning.

Den analyserar de omkringliggande delarna av bilden, så att du bl.a. kan avlägsna störande element med ett övertygande resultat. I den nya versionen kan du även göra flera markeringar i taget.

Bättre bakgrundsoskärpa i Photoshop

Filtret Linsoskärpa, som man använder för att lägga till oskärpa som ser ut som att den kommer från objektivet, har också blivit bättre.

Linsoskärpa i Photoshop

På bilden till vänster har programmet skapat oskärpan utan användning av grafikkortets processor, medan oskärpan i den högra bilden har skapats med den nya versionen och grafikkortets processor.

© Adobe

Numera är det grafikprocessorn som skapar oskärpan, vilket ger oskärpan en ännu mer realistisk form med trovärdigare färger i högdagrarna.

Vi har satt samman en e-bok som är sprängfylld med knep, funktioner och inspiration till Photoshop. Ladda ned boken här.

Om du använder Photoshop på en Mac-dator, kan du nu även välja ett läge med en mörkare  arbetsyta.

Photoshop till iPad har också uppdaterats. En nyhet är verktyget Object Selection Tool som underlättar när man ska göra markeringar, och så har alternativen för att arbeta med texter blivit bättre.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av