Nya Photoshop CC har problem med Apples nya HEIF-filformat

Om du använder Apples nya filformat HEIF, kan du få problem med nya Photoshop CC.

© Domenico Loia // Unsplash

Begränsat stöd av det praktiska HEIF-filformatet i nya Photoshop CC

Enligt dokumentationen ska Photoshop vara kompatibelt med de platsbesparande HEIF-bildfilerna, men vi har märkt att det inte stämmer helt och hållet.

2 november 2017 av KE

I och med den senaste versionen av Adobe Photoshop CC utlovar Adobe stöd för filformatet HEIF, som de nya iPhone-modellerna nu sparar bilder i som standard. 

Men vi märkte att kompatibiliteten har vissa begränsningar.

Fördelen med HEIF-formatet är att bilderna är ungefär hälften så stora som jpeg-filer, utan att det går ut över kvaliteten. Som standard konverterar iPhone bilderna till jpeg när du t.ex. överför bilderna till en dator, men då kan du inte dra nytta av den mindre filstorleken på datorn.

HEIF-filer i Photoshop gav felmeddelande

Därför blev vi glada när Adobe meddelade att Photoshop i och med den senaste uppdateringen nu kan arbeta med HEIF-filer, men när vi skickade över en bild till datorn och skulle öppna den i den nya versionen av Photoshop fick vi ett felmeddelande.

Vi kontaktade därför Adobes engelskspråkiga chattsupport, som till en början inte hade en aning om vad HEIF är för något.

Efter kort tid meddelade de att filformatet inte är kompatibelt med programmet. Vi skickade då en länk till Adobes egen webbplats om nya Photoshop, där det tydligt står att programmet stöder HEIF.

Enligt Adobe kan Photoshop användas med HEIF-filer

Adobe framhäver att HEIF-formatet stöds av den nya versionen av Photoshop CC under "New features" på företagets webbplats. Men det stämmer inte helt och hållet. 

HEIF stöds bara på Mac

Efter ett par längre pauser bad supportmedarbetaren om lov att få åtkomst till vår dator. De fick de, och när de själva försökte öppna filen fick de samma felmeddelande som vi fick tidigare.

HEIF-filerna från Apples mobiler har filändelsen .heic, och inte .heif, och det bidrog till ytterligare förvirring hos Adobes supportmedarbetare, som dock var väldigt hjälpsam.

När nästan en timme hade passerat hittade supporten problemet:

HEIF-filerna stöds nämligen bara på Mac-datorer och inte på Windows-datorer.

Så ja, Photoshop har stöd för HEIF. Men bara så länge som du arbetar på någon av Apples Mac-datorer. Det hade de gärna fått skriva någonstans ...

Bli expert på Adobe Photoshop

Vill du bli ännu bättre på bildbehandling i Adobe Photoshop, Lightroom och Elements? Då är vår bok Photoshopskolan med en masa kurser och guider om Photoshop kanske lösningen. 

Just nu får du Photoshopskolan och 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor. 

Då får du också tillgång till Fördelszonen, där du hittar en lång rad videokurser om bildbehandling och mycket mer.  

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av