Bättre färger och ljus

Med Photoshop har man utmärkta möjligheter att justera sina bilder så att ljushet och nyanser blir mitt i prick. här gör vi en djupdykning i några av de mer okända funktionerna, som kan lyfta dina bilder till nya höjder.

5 juli 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du får bättre färger och ljus.

En av de största anledningarna till att proffsfotograferna använder Photoshop framför Elements är att det ger mycket bättre kontroll över färgerna. Här förbättrar vi i ett nafs färger och kontrast med funktionen Använd bild, där man kan blanda lager på olika sätt. Men först ska vi göra om bilden från RGB-format till Lab-färg.

Detaljer i ljus och skugga Medan RGB består av de tre kanalerna rött, grönt och blått, har färgrymden Lab en kanal som definierar ljuset och två kanaler som definierar färgerna, och genom att lägga samman två lager i detta läge kan vi skapa kraftigare färger och kontrast utan att tappa detaljer i skuggor och högdagrar. Det går ut över vitbalansen i skuggområdena, men det fixar vi med en fin metod, så att skuggorna blir varmare.

Därefter ökar vi den blå färgen, så att himmel och hav framträder ännu starkare, och vi ändrar en aning på ljuset i bilden, så att det syns ännu fler detaljer i både mörka och ljusa områden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av