Uppdaterat Lightroom klarar alla de nya kamerorna

Camera Raw har uppdaterats i Photoshop CS6, så nu kan du öppna ännu fler råfiler. Det har dessutom tillkommit nya HDR-funktioner.

4 juni 2012

Så har Adobe äntligen blivit klara med Lightroom 4.1 och Camera Raw 7.1 för Photoshop CS6. Båda gör det möjligt att öppna råfilerna från en lång rad nya kameror, t.ex. Fujifilm X-Pro 1, Panasonic Lumix DMC-GF5 och Sony Alpha37 samt NEX-F3. För Photoshop gäller också att kameror som Canon EOS 5D Mark III och Nikon D800 kan öppnas utan problem.

Det har dessutom tillkommit extra funktioner i de två nya versionerna. Bland annat är det nu slut med de starka färgfel som ofta uppstår i kontrastfyllda övergångar. Den nya tekniken Defringe kan nämligen avlägsna den mer besvärliga typ av kromatisk aberration som uppstår när man fotar med en ljusstark optik vid största bländare.

Äntligen är det goda nyheter för HDR-entusiasterna. Nu kan man nämligen använda Lightrooms justeringsmöjligheter på HDR-filer som är sparade med 32-bitars färgdjup. Här får man tillgång till alla bilddata, så det finns verkligen möjlighet till en rejäl omgång bildbehandling när man har lagt samman sina exponeringar.

Du kan läsa mer på engelska om Lightroom 4.1 här, där du också kan hämta programmet. Du kan dessutom läsa om alla förbättringarna i Camera Raw 7.1 här. Bägge uppdateringarna är gratis, och Photoshop CS6 bör uppdateras automatiskt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av