Testa Lightroom 5 i dag

Adobe har släppt en betaversion av nästa version av Lightroom som du själv kan testa. Bland nyheterna hittar vi avancerad kloning och ovala justeringar.

24 april 2013

Du kan redan nu testa några av de intressanta funktionerna som kommer i Lightroom 5. Adobe är klara med en så kallad betaversion, det vill säga en preliminär version som används för att testa nyheterna innan den färdiga version 5 lanseras.

Bland de intressantaste funktionerna är möjligheten att klona utvalda områden. I Lightroom 4 kan man i dag bara avlägsna cirkelformade områden, vilket begränsar effekten till att framför allt ta bort dammfläckar. Men i nästa version kan man med nyheten Advanced Healing Brush måla fritt över de oönskade områdena och ta bort dem genom att bestämma var detaljerna ska hämtas ifrån.

Med Radial Gradient kan man göra ovala justeringar på bilderna. Till skillnad från det befintliga verktyget Adjustment Brush kan man ända effekten till resten av bilden, så att man kan t.ex. lätt lägga fokus på ett bestämt område genom att göra resten mörkare. Man kan också ändra formen på sin justering så att den blir cirkelformig eller oval.

Bland de andra nyheterna märks funktionen Upright, som automatiskt rätar upp bilder med sneda horisonter eller byggnader med störtande linjer. Och så har det tillkommit den användbara funktionen Smart Previews som gör att du kan jobba med bildkatalogen utan att ha åtkomst till originalfilerna. Det är särskilt praktiskt om man vill bildbehandla på resande fot men inte har plats för hela bildsamlingen på den bärbara datorn. Du kan ladda ner betaversionen av Lightroom 5 här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av