Slut med självlysande färgkanter

Ny teknik i Lightroom avlägsnar effektivt retsamma typer av kromatisk aberration ur dina bilder.

30 april 2012

Adobe är klara med en ny, tillfällig version av Lightroom 4, som innehåller goda nyheter för alla som är trötta på de självlysande färgade kanter som ofta uppstår i kontrastfyllda övergångar. Det har nämligen tillkommit en ny teknik, som inte bara tar bort den normala sortens kromatisk aberration, utan även åtgärdar en svårare typ.

Det är nämligen mycket vanligt att det uppstår lysande spökfärger längs konturer när man fotograferar med sin optik inställd på största bländare. Det sker även med svindyra objektiv som Canon EF 85mm F1.2 L II USM för omkring 20 000 kronor. Men med den helt nya funktionen Defringe i Lightroom kan nu även det problemet åtgärdas. Här ser du exempel på hur effektiv funktionen är.

Den nya Defringe-funktionen finns än så länge bara i en så kallad Release Candidate 2-version av programmet. Det rör sig alltså om en tillfällig version, som du kan hämta gratis här. Denna nya version stöder också råfiler från exempelvis Nikon D3200, Olympus OM-D E-5M, Pentax K-01, Samsung NX20 och Sony Alpha57.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av