Mont Saint-Michel fotograferat av Scott Kelby

Kraftig vidvinkel och långa slutartider är vad Scott Kelbys föredrar att jobba med när han tar sina berömda resebilder – även här framför den fantasieggande franska ön Mont Saint-Michel.

© Scott Kelby

Möt Scott Kelby: Lightroom-oraklet framför alla – och få hans bästa bildbehandlingstips

Det är inte många fotografer i USA som inte känner till namnet Scott Kelby. Med över 60 böcker om Lightroom och Photoshop och utsålda workshopar över hela världen är den amerikanska fotografen det närmaste man kan komma en fotoguru.

17 oktober 2018

Året är 2007 och efter att ha fotograferat otaliga matcher mellan olika universitetslag har Scott Kelby äntligen fått förtroendet att fotografera en match i proffsligan för amerikansk fotboll, NFL. 

Han ryser i hela kroppen när han gick genom spelartunneln på Soldier Field, en av landets största arenor, med kameran över axeln.

”Jag var där med en vän och det var helt enkelt fantastiskt. Det var kanske 90 000 åskådare på läktarna, och spelarna höll redan på att värma upp, så ingen lade märke till oss”, skrattar han och fortsätter:

”Men som supporter trodde jag inte att jag skulle få uppleva en match ur det perspektivet.”

Sju år senare kunde Scott bocka av ännu ett livsmål på listan: att fotografera samtliga 32 lag i NFL.

Amerikanska fotbollsspelare i NFL

Scott Kelby är en passionerad fotbollsfantast, men han hade aldrig drömt om att han en dag skulle få fotografera samtliga 32 lag i proffsligan för amerikansk fotboll, NFL. 

© Scott Kelby

Världen runt som undervisare och guide

Sportfotografi är långt ifrån den enda genren som den amerikanska fotografen Scott Kelby är framstående inom. 

Det första seriösa bilden som han tog med en digitalkamera var under en familjesemester i Hawaii, och när han reser jorden runt på sina populära workshopar och PhotoWalks ligger fingret i princip jämt på utlösarknappen. 

Bild av Teatro La Fenice i Venedig

Scott Kelby lyckades ta en bild av operahuset i Venedig, Teatro La Fenice, utan turister. Han hittade rätt placering, väntade tills alla turisterna hade lämnat salen, och sedan ställde han kameran på golvet.

© Scott Kelby
Vacker grön tunnel vid Dromoland Castle i Newmarket-on-Fergus i Irland

Scott Kelby strävar efter två saker i sina resebilder – symmetri och tidlöshet. Båda delarna återfinns i den här gröna tunneln vid Dromland Castle i Newmarket-on-Fergus, Irland. 

© Scott Kelby

Trots att många av platserna som Scott Kelby besöker vimlar av turister lyckas han alltid ta vackra och folktomma bilder av bl.a. Venedig, Rom och Lissabon. 

Hemligheten är tålamod, långa slutartider och rätt vinkel. Och så ger han alltid sina bilder en extra skjuts vid datorn.  

Under åren har han utvecklat en noggrann rutin där han bland annat ökar färgmättnaden, lägger till skärpa i bestämda delar och framhäver strukturerna, så att bilden blir tydligare och snyggare. 

> Läs mer – ska du välja Lightroom Classic eller Lightroom CC?

Få de bästa tipsen från Lightroom-experten

Läs hela intervjun med Scott Kelby, som lever för att få andra fotografer att lyckas, i Bonnier Digital FOTO nummer 17/2018. 

Här får du bland annat konkreta tips på hur du kan göra bilderna bättre med enkla justeringar i Lightroom.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det nya numret av tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här kan du dessutom läsa de tio senaste numren av Bonnier Digital FOTO 

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske hög tid att lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för användare av alla nivåer. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du lätt höja dina bilder till nya nivåer med hjälp av de utförliga steg-för-steg-anvisningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

Just nu kan du få boken 100 tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av