Lätt övergång till Lightroom

Massor av fotoentusiaster har redan förklarat sin kärlek till Lightroom, så om även du överväger att byta upp dig från Elements har vi här den perfekta guiden för att ta steget – helt smärtfritt.

25 december 2013

Gamla vanor kan vara svåra att bryta, men ibland är belöningen så stor att man bara ska glädja sig åt förändringarna och göra det stora språnget. Precis så känns det när man går över till Lightroom.

Man kan jobba snabbare och effektivare än i Elements, då man t.ex. slipper rota runt i undermenyer eller funktioner. I Lightroom går det mesta att klara med några lättillgängliga skjutreglage, så bildbehandlingen blir aldrig något tidskrävande irritationsmoment. Dessutom är det just det där med bildkvaliteten. Om du fotar i råformat är Lightroom nämligen ett väldigt kliv uppåt, då alla slags justeringar görs direkt i råfilen. Då får du bland annat tillgång till mycket fler detaljer i skuggor och högdagrar, då man jobbar med bildens hela tonomfång på 14 bitar, medan de allra flesta funktioner i Elements bara jobbar i 8 bitar. Skillnaden motsvarar att ha 16 384 nyanser till förfogande jämfört med bara 256 i var och en av de tre färgkanalerna. Det syns verkligen när man väl börjar göra stora justeringar av ljusbalans, färger och kontrast.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av