Nya uppdateringar till Adobe Lightroom

Så här ser Lightrooms nya panel Profiler ut. Det nya panelen bör hjälpa dig att bildbehandla snabbare. 

© Adobe

Intressanta uppdateringar till Adobe Photoshop Lightroom

Både Lightroom Classic CC, Lightroom CC och Adobe Camera Raw har fått en översyn, och uppdateringarna omfattar bl.a. nya färgprofiler, skärmprofiler och utskriftsprofiler.

4 april 2018 av Sarah Marie Winter

Adobe har i dag lanserat en omfattande uppdatering av de tre programmen Lightroom Classic CC, Lightroom CC och Camera Raw.

Uppdateringen omfattar bl.a. sex nya Adobe Raw-profiler, över 40 nya Creative-profiler, en ny profil-bläddrare samt en handfull nya funktioner och förbättringar av befintliga funktioner.

Funktionen som tidigare hette Kameraprofiler har nu bytt namn till Profiler, och hela panelen har flyttats så att den nu är lättare att hitta.

I Adobe Camera Raw och Lightroom Classic CC låg funktionen tidigare i panelen Kamerakalibrering, men nu har den flyttat upp till panelen Grundläggande. I Lightroom CC har den flyttats högst upp i bildbehandlingspanelen.

Adobe har också flyttat den populära funktionen Ta bort dis till panelen Grundläggande.

> Läs fler nyheter och tips om Photoshop Lightroom här

kreativa profiler i Lightroom

Med de nya kreativa profilerna i Lightroom är det nu ännu enklare att arbeta med Lightroom. Här ser du tre exempel på svartvita profiler som du kan använda med ett enda musklick. 

© Adobe

Nya kreativa profiler i Lightroom

Enligt Adobe blir bildbehandlingen nu snabbare och enklare eftersom du nu kan använda något av de 40 olika Kreativa profilerna på dina bilder samt öka eller dämpa effekten med ett skjutreglage. 

Profilerna är indelade i undergrupperna Konstnärliga, Modernt, Klassisk samt Svartvitt. De kan användas på bilder i både jpeg- och råformat.

Dessutom har Adobe samarbetat med några av de populäraste utvecklarna av Förinställningar till Lightroom för att ta fram en handfull tredjepartsprofiler, varav vissa redan finns tillgängliga. 

Det är bl.a. fotograferna Brian Matiash, Jared Platt och Matt Kloskowski som ligger bakom profilerna. Du kan läsa mer om uppdateringarna på Adobes blogg

I videon nedan visar Adobe hur du använder profilerna i Lightroom:

Camera Raw får också nya profiler

Dessutom får användare av Adobe Camera Raw nu sex nya profiler att arbeta med. Där det tidigare bara fanns en standardprofil kan man nu välja mellan profilerna Färg, Monokrom, Landskap, Neutral, Porträtt och Intensiv.

Syftet med profilerna är att användarna kan åstadkomma ett enhetligt uttryck i sina bilder oavsett vilken kamera de har använt.

Här på redaktionen ser vi fram emot att testa de nya funktionerna, och du kan snart läsa mer om de nya uppdateringarna här på vår webbplats. 

> Vill du bli ett ess på Lightroom? Då kan du få vår helt nya kursbok med 100 tips och kurser för Lightroom, Photoshop och Elements med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av