Fem bra tips i Lightroom

Det finns många sätt som gör att organiseringen och bildbehandlingen går mycket lättare. Här är fem av dem.

23 mars 2011

De flesta som har använt Adobe Lightroom en tid kan både organisera sina bilder effektivt och utföra det mesta i bildbehandlingsväg. Men även för de lite mer avancerade användarna finns det knep som gör att arbetet löper ännu lättare.

Det är till stor hjälp att skapa så kallade virtuella versioner av en bild. Med detta menas kopior som man kan göra en massa justeringar på utan att originalbilden påverkas. Kopiorna har en mycket liten filstorlek, så skapa gärna många och experimentera för glatta livet. Du går till menyn Foto och väljer Skapa virtuell kopia. Du kan även trycka kortkommandot Skift + V.

Samlingar är bra när man vill samla sina favoritbilder inom olika kategorier. Här är en metod som gör det ännu lättare att lägga till bilder i en samling. Högerklicka på din samling och välj Ange som målsamling. Klicka sedan på den lilla sprejflaskan i fönstrets nederkant och välj Målsamling. Nu är det bara att klicka på bilderna för att infoga dem i samlingen.

Många av de mer avancerade funktionerna har så kallade måljusteringsverktyg. Med dessa verktyg kan man justera bilderna bara genom att klicka direkt på bilden och dra med musen. Tryck kortkommandot Ctrl + Skift + Alt + T för att aktivera den till funktionen Tonkurva när du vill ställa in kontrasten. Genom att trycka på Ctrl + Skift + Alt + S kan du justera färgmättnad direkt på bilden, och med Ctrl + Skift + Alt + L är det ljusheten i bestämda färgområden som du får kontroll över.

Du kan kopiera dina bildjusteringar från en bild till en annan snabbt och elegant. Välj en bild som är färdigbehandlad. Tryck på Ctrl + Skift + C. Nu ska du i en dialogruta markera de justeringar som ska kopieras. Klicka sedan på Kopiera. Välj en annan bild och tryck på Ctrl + Skift + V. Nu överförs alla justeringarna.

Du kan på samma sätt kopiera alla dina ändringar av metadata, bland annat Copyright, sökord och betyg. Då trycker du i stället på Ctrl + Skift + Alt + C. Även här ska du i en dialogruta markera vilka ändringar som ska kopieras, och sedan klicka på Kopiera. Välj därefter ett annat foto och tryck på Ctrl + Skift + Alt + V för att överföra dina ändringar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av