Läs också

Skarpt utan brus

Fånga upp småfel med Lightroom

En del objektiv ger bilderna ofrivilligt mörka hörn eller förvränger horisonten. Det finns det en enkel lösning på i Lightroom.

24 maj 2016

Många objektiv, både dyra och billiga, har en tendens att skapa småfel i bilderna.

Du kan till exempel råka ut för vinjettering, det vill säga mörka hörn, eller så kan du få missteckning med böjd horisontlinje på dina landskapsbilder, särskilt på korta brännvidder.

Ett annat vanligt fel är kromatisk aberration som syns som en magenta- eller cyanfärgad "skugga" när kanter med hög kontrast möts i bilden. Detta sker oftast i bilder som har tagits vid stora bländaröppningar.

Lightroom är räddningen

Adobe Lightroom har en rad automatiska profiler som tar hand om korrigeringen åt dig. Det enda som krävs är att Lightroom har uppdaterats och kan känna igen både din kamera och ditt objektiv.

Om programmet inte kan det eller om bilden inte har några exif-data är funktionen Manuell objektivkorrigering räddningen. Här kan du nämligen själv bestämma vilka fel som programmet ska korrigera.

Som prenumerant kan du ladda ner artikeln via länken högst upp på sidan och läsa vår guide till Manuell objektivkorrigering.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av