Billigare Lightroom 4 ute nu

Nu har den starka råkonverteraren från Adobe släppts i slutlig version. Och priset har dessutom sänkts rejält.

6 mars 2012

Sprillans nya version 4 av Lightroom har just släppts, programmet som låter alla fotoentusiaster förbättra sina råfiler och få en bättre organisering av bilder och video. Programmet har varit ute som en tillfällig betaversion sedan i början av året, men nu har Lightroom alltså fått den sista finputsningen, och man har rättat över 800 fel.

Den största överraskningen är nog priset, som har sänkts ordentligt. Nu kostar fullversionen 1 225 kronor, medan en uppgradering går löst på 675 kronor. Till skillnad från betaversionen kan den färdiga versionen nu öppna råfiler från Canon EOS-1D X, Canon Powershot G1 X, Nikon D4, Nikon D800 och Nikon D800E.

Till de största förbättringarna jämfört med Lightroom 3 hör ett antal mycket bättre funktioner för att styra ljusbalans, rädda högdagrar, lätta upp skuggor samt ge bilderna en bättre klarhet. Bildbehandlingen har också fått ett lyft i form av fler funktioner för att måla fram justeringarna i dina bilder, t.ex. selektiv vitbalans och brusreducering.

Bland de andra starka förbättringarna kan nämnas skärmkorrekturfunktionen för kontroll av om ens skrivare kan återge alla färgnyanserna i en bild, och man kan nu även importera och bildbehandla flera typer av videoformat.

Dessutom har det lagts till en funktion för tryckning av fotoböcker via en extern tjänst samt gps-stöd, så att man kan sätta sina bilder på världskartan. Du kan läsa mer här, där du också kan hämta en provversion eller köpa programmet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av