Lightroom Classic på dator
© Shutterstock.com

Bättra panoramor i nya Lightroom

Ny uppdatering till Lightroom ger dig nya möjligheter när du lägger samman flera bilder och när du ska exportera dina bilder. Här kan du se de nya funktionerna.

5 november 2019 av Kristoffer Engbo

Adobe har precis släppt din så kallade November 2019-version av Lightroom Classic, och den gör det bland annat enklare att spara flera versioner av dina bilder.

Med den nya uppdateringen kan du nämligen exportera samma bild i flera versioner på samma gång. 

Om du t.ex. vill spara en bild i full upplösning för utskrift och en i lägre upplösning för sociala medier, så kan du nu välja flera förinställningar i Export-modulen och spara båda versionerna samtidigt.

>Läs också: Bli snabbare på Lightroom med 5 snabbkommandon

Bättre panoramor i Lightroom

Nu kan du även göra så att Lightroom automatiskt fyller i de vita delarna utanför de ojämna kanterna som bildas när du lägger samman flera bilder till ett panorama. 

Tidigare var man tvungen att beskära bilden för att få bort kanterna, men med funktionen Fyll kanter kan Lightroom nu på artificiell väg lägga till bilddata som påminner om de intilliggande.

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du se vår video om de viktigaste nyheterna i Lightroom i Fördelszonen.

Panorama med vita kanter i Lightroom

När man lägger samman flera bilder till ett panorama får man vita, böjda kanter som man vanligtvis behöver beskära bort.

© Bonnier Digital FOTO
Panorama utan vita kanter i Lightroom

I den nya versionen av Lightroom, kan man markera Fill Edges, så udfyldes de hvide områder med lignende detaljer.

© Bonnier Digital FOTO

Bland övriga nyheter återfinns möjligheten att exportera dina egna förinställningar, så att andra kan använda dem, och när du söker i mappar och Samlingar kan du nu filtrera efter färgettiketter.

Lightroom stöder nu också råfiler från en rad nya kameror och mobiltelefoner. Nu kan du bland annat arbeta med råfiler från Sony A6100, Sony A6600 och Olympus OM-D E-M5 Mark III.

Du uppdaterar till den senaste versionen av Lightroom genom att välja Hjälp och Uppdateringar... i programmet.

>Läs också: 6 irritationsmoment i Lightroom

Bli ett ess på Lightroom i Fördelzonen

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO har optimala möjligheter att bli ännu bättre på Lightroom. 

Du har nämligen åtkomst till alla våra videokurser i Lightroom där du direkt på skärmen får förklaringar på svenska om hur du använder programmet.

Du får bland annat vår grundkurs i Lightroom där vi i 10 avsnitt går igenom alla de grundläggande funktionerna inom organisering och bildbehandling. 

Du får även den nya videoserien "Fortsättningskurs i Lightroom" där vi tittar närmare på några av de mer avancerade funktionerna. I de 10 avsnitten visar vi bl.a. hur du kan justera delar av bilden utan att påverka andra och hur du lägger samman panoramabilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av