Adobe Photoshop Lightroom 3

Dina råformatsbilder får ett nytt och bättre liv när du ger dem en behandling i den nya verkstan i lightroom. Funktioner för skärpa, brus och optiska fel har förbättrats, så att programmet nu har det mesta dina bilder kan tänkas behöva.

8 september 2010

Det var bildkvaliteten som prioriterades högst under utvecklingen av Lightroom 3, och det var nödvändigt. Konkurrenter som Capture One gav nämligen skarpare råbilder, DxO Optics kunde korrigera objektivfel, och brusreduceringen var så ineffektiv att många köpta insticksprogram som Dfine. Alla dessa svagheter är nu borta. Först och främst har algoritmen som konverterar råfilerna blivit betydligt bättre. Det är som att torka bort ett tunt lager vaselin från objektivet när man uppdaterar till den nya metoden, som kallas Process 2010. Adobe har valt att ta fram så många detaljer som möjligt ur råfilerna i stället för att ta bort alla spår av små korn. Det senare brukar ge ett onaturligt, plastigt utseende. Resultatet är en mycket bra bildkvalitet med utmärkt kantskärpa, och de pyttesmå kornen känns inte alls störande för ögat.

Fantastisk brusreducering Programmet har nu fått brusreducering i världsklass. Det är förbluffande att se hur även väldigt brusiga bilder tagna vid ISO 12800 rensas på färgbrus utan vidare justeringer. Ofta är standardinställningen allt man behöver. Även reduceringen av ljusbrus har blivit mycket bättre, och det har blivit lättare att ta bort fula ljuskorn samtidigt som kantskärpan bevaras. Vi konstarerar dessutom tacksamt att optiska fel som missteckning, kromatisk aberration och vinjettering nu kan korrigeras via en enkel markering. De vanligaste objektiven från Canon, Nikon, Tamron och Sigma är förinställda, och fler kommer.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 13/2010

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av