Så tacklar du det hårda ljus

En fotografisk grundregel är att man ska undvika att fota när solen står högt på himlen, men nu har kamerorna blivit så bra, att det bara är att plåta på. Se hur du gör det bästa av dina motiv.

20 juli 2013

Starkt solsken innebär att kontrasterna ökar markant i motiven, så att det är ett jättehopp mellan områden i skugga och de partier där solens strålar får fritt spelrum. Det är en utmaning för kameran, som inte får plats med hela spektrat. Därför kommer vissa områden att bli helt svarta eller helt vita på bilden när kamerans dynamiska omfång är inte lika stort som i motivet. Som tur är blir kamerorna hela tiden bättre på att få med de stora kontrasterna.

Franska DxO, som är kända för råprogrammet DxO Optics Pro, utför ständigt laboratorietester av kameramodeller där de också kollar det dynamiska omfånget. Spegelreflexkamerorna brukade ha ett dynamiskt omfång på runt 11 bländarsteg för några år sen, och i dag finns det modeller som kommer över 14 bländarsteg. Det innebär att de nu spänner över större kontraster.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av