Rädda exponeringen i dystra bilder

I vanskligt ljus kan bilderna lätt bli för dystra, men det går lyckligtvis att korrigera. Med hjälp av justeringslager i elements och klassiska tekniker kan du snabbt plocka fram detaljer ur mörkret.

29 juni 2012

Om du har tagit bilder där ljusförhållandena har varit en utmaning för kamerans ljusmätare och resultatet därför inte är optimalt finns det ändå hjälp att få. Det kan t.ex. vara bilder tagna i motljus, som bilden i den här kursen, där förgrunden ligger i mörker för att kameran har exponerat efter den ljusa himlen.

När man bara har tagit en enda bild som här, finns det ytterligare en annan metod som är ganska effektiv.

En sväng inom mörkrummet Om man har stått i ett mörkrum och framkallat bilder kan man principen med att överexponera och underexponera utvalda delar av bilden genom att vifta framför ljusstrålen. Den tekniken kan man återskapa med verktyg som Skugga och Efterbelys, som dämpar respektive ljusar upp utvalda bildpartier. Men då verktygen är så kallat destruktiva och förändrar pixlarna om man använder dem direkt på bilden använder vi i stället justeringslager och lägger till effekterna försiktigt med Pensel och justerar effekten med Opacitet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av