Klipp dina egna filmer

Din kamera, din mobil och din drönare kan filma i bra kvalitet. Men för att det ska bli riktigt bra måste du ta en vända i redigeringsrummet. Här visar vi hur du gör en riktigt cool film av dina klipp i Premiere Elements.

25 mars 2016

De flesta filmredigeringsprogram är uppbyggda kring en tidslinje dit du drar dina klipp så att de fogas ihop. Det är också här du lägger till musik och gör övergångar. Det är ganska lätt och väldigt kul, men det blir lättare om du håller dig till några enkla tumregler redan när du filmar.

1) Töm bilden. När du filmar en person ska du också filma när hen går ut ur bilden. Det gör det lättare att klippa tillbaka till samma person, eller någon annan.

2) Placera talande personer i ena sidan, och låt dem titta in i det tomma området. Låt t.ex. en person vara i vänster sida av bilden och tala in åt höger, och låt en annan vara ute till höger och tala åt vänster. På så sätt kan man få dem att prata med varandra.

3) Filma aldrig i stående format. Alltför många mobiltelefonfilmer är gjorda i stående format, men din teve är ju inte vänd på det hållet, eller hur? Filma alltid i liggande format. Alltid!

4) Se till att ljudet blir bra. Om du pratar i din film ska du vara så nära mikrofonen som möjligt och akta dig för bullerkällor som bilar, flygplan och blåst, som dränker allt tal. Använd om möjligt en extern mikrofon.

5) Håll kameran stilla. Helt stilla. Det är tokjobbigt att titta på filmer där kameran rör sig hela tiden. Använd så långt möjligt stativ. Om du behöver röra dig kan du använda en stabilisator eller rullskridskor eller skenor eller något annat som stöttar upp kameran. Du kan till nöds flytta kameran på fri hand, men håll den i så fall nära kroppen, och flytta den långsamt. Aktivera alltid bildstabiliseringen.

6) Undvik att zooma in på en detalj. Visa först översiktsbilden. Sluta sedan att filma, zooma in, och filma igen. Zoomåkningar irriterar och ger tittarna lust att se vad som ligger utanför ramen. Kom ihåg att du inte behöver bestämma vad tittaren ska se. Zooma hellre ut och låt folk själva upptäcka vad som finns i bilden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av