Nytt HDR-program för kontrastfyllda motiv

Det ryska programföretaget AKVIS har släppt HDRFactory, som gör det lätt att sätta samman flera exponeringar av samma motiv.

21 mars 2011

De flesta fotoentusiaster känner till HDR-tekniken, som går ut på att man kan skapa mycket bättre bilder av ett motiv med stort kontrastomfång genom att kombinera flera exponeringar av motivet.

Till detta krävs speciell programvara om resultatet ska bli bra, och nu släpper även AKVIS sin variant, med namnet HDRFactory. Programmet kan automatiskt matcha de enskilda bilderna, om de inte är tagna från exakt samma position, och man kan reglera hur stor detaljrikedomen ska vara i högdagrar respektive skuggor.

Man kan spara sina justeringar som förinställningar och återanvända dem på andra bilder, och programmet kan öppna råfiler, vilket gör att man kan arbeta med bästa möjliga utgångsmaterial.

Om man köper den lite dyrare Deluxe-versionen kan man dessutom korrigera ett välkänt problem i HDR-bilder: rörliga element som inte befinner sig på samma ställe i motivet på alla exponeringarna. Det kan t.ex. handla om en bil som kör genom ett landskap. Här kan detta problem pareras genom att man helt enkelt målar på det oönskade elementet med en pensel.

HDRFactory finns som insticksprogram till Elements och Photoshop eller som ett fristående program. I Home-versionen kostar det 490 kronor, medan Deluxe kostar 690. Det finns till både Windows och Mac. Du kan hämta en provversion här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av