Looks i Luminar 3

Genom att bara klicka på förinställningen Warm Sunset får man kraftigare färger med fler detaljer i högdagrar och skuggor.

© Bonnier Digital FOTO

Enkel bildbehandling med förinställningar i Luminar 3

Med förinställningar får du avancerade justeringar av bilderna med ett klick i bildbehandlingsprogrammet Luminar 3. Se hur du använder dem och skapar dina egna.

19 maj 2020 av Kristoffer Engbo

Bildbehandlingsprogrammet Skylum Luminar 3 har massor av justeringsmöjligheter. Men du behöver inte dra i en massa skjutreglage varje gång du vill redigera en bild.

Luminar 3 har nämligen en ansenlig mängd inbyggda förinställningar, så kallade Looks, som var och en omfattar ett flertal olika justeringar och som du kan lägga till med ett enda klick.

Det ingår över 60 Looks i Luminar 3, och de är indelade efter kategorier som t.ex. landskap eller porträtt. Du kan till och med skapa dina egna, så att du lätt kan återanvända dina favoritinställningar.

Här går vi igenom hur du använder Looks och skapar sina egna i Luminar 3.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Så använder du förinställningar i Luminar 3

Programmets förinställningar visas som miniatyrexempel längst ner i användargränssnittet. Om du inte ser panelen längst ner, väljer du View och Show Looks Panel.

Nu kan du klicka på någon av miniatyrerna för att använda justeringarna på bilden.

Landscape Looks i Luminar 3

Under Luminar Looks kan du välja kategori, t.ex. Landscape för landskapsbilder. Når du har valt en förinställning kan du vid behov dämpa effekten med skjutreglaget Amount på miniatyrbilden.

© Bonnier Digital FOTO

>Läs också: Tips för finare bilder av solnedgången

Så skapar du egna Looks i Luminar 3

Du kan lätt spara dina egna favoritinställningar i Luminar 3, så att du kan använda exakt samma justeringar på flera olika bilder. På så vis kan du också ge dina bilder en viss stil.

För att spara dina justeringar som en Look, markerar du en bild. Välj modulen Edit. Genomför dina justeringar med hjälp av skjutreglagen till höger, till du är nöjd med resultatet.

Längst ner till höger klickar du nu på Save Luminar Look.... Ge din förinställning ett namn och klicka på Save.

Spara Looks i Luminar 3

Du sparar alla dina justeringar som en förinställning genom att klicka på Save Luminar Look....

© Bonnier Digital FOTO

Du hittar sedan dina egna förinställningar under kategorin User Luminar Looks, som du hittar i panelen längst ner i användargränssnittet vid Luminar Looks.

Här klickar du bara på miniatyren för att använda samma justeringar på en annan bild.

Få en fullständig version av Skylum Luminar 3

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO kan just nu få en fullständig version av Skylum Luminar 3 utan extra kostnad. Programmet har en massa smarta funktioner som du inte hittar i bl.a. Lightroom.

Du kan t.ex. få fina resultat på ett fåtal sekunder med hjälp av artificiell intelligens. Du laddar ned programmet i Fördelszonen som bara är till för våra prenumeranter. Här hittar du också en video om hur du kommer igång med programmet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av