Acdsee Photo Manager 12

Man kan BLIXTSNABBT FÖRBÄTTRA SINA BIL DER REJÄLT med detta superpaket pluginer till Photoshop og Elements. Man sparar en massa tid i bildbehandlingen, men priset är lite väl högt.

12 augusti 2010

Det första man lägger märke till när man startar version 12 av kanadensiska Acdsee Photo Manager är det nya, enkla gränssnittet. Det ger organiseringsprogrammet ett lite tråkigare utseende än i tidigare versioner, men det betyder också att det finns mer plats för bilderna. Gränssnittet gör det även lättare att använda programmet i ett arbetsöde där bilderna går igenom flera steg, t.ex. hantering, överblick, redigering och presentation på nätet. Men i stora delar fungerar programmet som det alltid har gjort. I huvudfönstret visas miniatyrer av bilderna, och när man dubbelklickar på en bild visas den omedelbart i full storlek. En nyhet är att ett galleri med miniatyrbilder visas under den stora bilden. Photo Manager 12 reagerar lika snabbt som tidigare versioner. När man bläddrar bland sina bilder visas de omedelbart och utan väntetider, och sökfunktionen visar resultaten med detsamma.

Sortering från första början Så fort man öppnar en mapp med bilder börjar programmet sortera dem utifrån deras exif-data, så att man lätt kan hitta exempelvis bilder tagna med vid-vinkel. Med en enda klickning kan man sedan markera till exempel bilder som ska sparas, och visa omarkerade bilder, så att de lätt kan raderas. Denna funktion kommer från den större versionen Acd-see Pro. Tyvärr går det i Photo Manager 12 inte att märka flera bilder åt gången med sökord i IPTC-informationen. Bildbehandlingsdelen är inte lika lättarbetad som i Elements, men till skillnad från Elements har den en äkta kurvfunktion för justering av ljushet och färger. Brusreduceringen har blivit mycket bättre och slår Elements med hästlängder. Men generellt är Elements ändå ett bättre bildbehandlings-program. Acdsee ska man välja för att det är ett suveränt organiseringsprogram. Den här versionen har dock inte så många nyheter, så det är svårt att motivera en uppgradering från version 10 eller 11. Programmet borde få en kartfunktion, så att man med hjälp av gps kan se var bilderna är tagna. Även ansiktsigenkänning skulle vara ett plus, liksom en ”sök medan du skriver-funktion” som visar sökresultat så fort man skriver den första bokstaven. De två senare funktionerna finns i Elements, och även i Picasa.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av