Före/efter-bild av vulkan på Island

Du kan använda Luminars Polarizing filter för att ändra bildernas ljussättning efter att du har tagit dem.

© Shutterstock

6 coola effekter som du enkelt åstadkommer i Luminar 3

Bildbehandling kan vara en tidskrävande historia, men det blir enklare med Luminar 3; här behöver du bara göra några få klick med musen.

26 april 2020 av Christian Trant

1. Polarizing filter

Om du har tagit en nästan perfekt bild, men där himlen har blivit överexponerad så att den ser mjölkvit och tråkig ut, kan Luminars Polarizing filter ge dig en mer dynamisk himmel i bildbehandlingen. 

Du väljer själv hur intensivt blå himlen ska bli genom att dra i ett skjutreglage som bestämmer hur kontrastrikt resultatet ska bli. 

2. Sun rays

Du behöver vara på helt rätt plats vid helt rätt tidpunkt om du vill åstadkomma markanta solstrålar i din bild. Det är med andra ord inte helt enkelt. 

Det gör Luminars Sun ray-filter helt suveränt, i och med att det ger dig möjlighet att lägga in fina ljusstrålar i bildbehandlingen.  

> Läs också: Det viktigaste du som fotograf behöver veta om komposition

Vackra solstrålar bryter fram genom träden.

Med Sun ray-effekten kan du låta Luminar välja ett uttryck som passar till bilden, men om du inte är nöjd kan du själv ta kontroll över inställningarna.

© Shutterstock

3. High Key

Den här effekten är lätt att använda, och lämpar sig särskilt väl för porträtt i och med att filtret ger bilder som domineras av ljusa toner. Detta ger en känsla av lätthet som ofta klär porträttbilder.

4. Golden hour

Med hjälp av det här filtret kan du förstärka de varma tonerna i bilden under den gyllene timmen. Du kan styra effekten med ett skjutreglage, där du bestämmer hur stort genomslag de orangeröda nyanserna ska få. 

Filtret lämpar sig särskilt väl för bilder av solnedgångar där solen har gått ner bakom horisonten, men fortfarande målar molnen orange. 

> Läs också: 5 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

Golden hour-effekten gör att du kan få fina bilder ännu längre efter att solen har gått ner. Så länge som det bara finns en tillstymmelse av solljus kvar går det fint att fotografera. Använd sedan effekten för att piffa till färgerna i bildbehandlingen.  

5. Orton-effekt

Den här effekten blanda mjuka och skarpa detaljer i bilden för att åstadkomma ett mer drömskt uttryck. Om du drar upp effekten till max börjar bilden snarare likna något som är hämtat ur en tecknad film.

> Läs också: 3 knep vid fotografering i dimma

6. Fog

Det här filtret kan du använda för att lägga in dimma i bilderna. Du kan välja mellan ljus och mörk dimma, och du väljer också om dimman ska ligga nere vid marken eller uppe i himlen.

Dimma i granskog.

Välj mängden av dimma och var den ska placeras för att ge dina bilder ett mer gåtfullt uttryck.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av