Cookie- och Sekretesspolicy

Grafiska mönster i naturen

Här får du tips om att hitta och fota vackra grafiska mönster i naturen, både på land, till havs och från luften, från Saudiarabiens brännheta öken till Sibiriens frusna sötvattenssjöar. Det finns mönster överallt, och här får du tips och inspiration om att fånga och skildra det på bästa sätt.

  • 24.02.2016

Ladda ner filen här.

Det dånar som av ett jordskalv under hennes fötter, men hon lämnar inte isen. I stället tar hon fram kameran för att fotografera det vackra mönster som isen bildar. Läs äventyret om fotografens iskalla färd på Bajkalsjön i Sibirien, och läs också om ökenälskare och mönsterbrytare. Här får du massor av tips och inspiration till hur du bäst ramar in ett vackert grafiskt mönster i naturen när du snubblar över det. Det gäller bland annat några väldigt allmänna kompositionsknep:

  • Symmetriska, regelbundna mönster funkar riktigt bra med starka färger, t.ex. en rad soldater i röda uniformer eller en åker med solrosor.
  • Se till att komponera med symmetriska linjer, så att de inte flätas samman eller nuddar varandra. Då blir mönstret starkare. slumpartade mönster som blad eller blomståndare funkar bäst när man fyller ut bildrutan.
  • Använd linjer för att bryta mönstret eller för att leda blicken till det centrala elementet. Placera alltid ett sådant element utifrån de vanliga kompositionsreglerna, t.ex. det gyllene snittet, eller tredjedelsregeln.
  • Leta efter kontraster, till exempel en ros som växer uppför en vit vägg, eller framhäv kontrasten mellan ljus och skugga genom att konvertera till svartvitt och öka kontrasten i bildbehandlingen.
  • Se till att ljuset kommer in från sidan. Skuggorna framhäver strukturer. Det bästa ljuset får du i soluppgången eller solnergången, då solen står lågt och skuggorna därför är långa.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss