Cookie- och Sekretesspolicy

Ta bilden först och ställ in fokus i efterhand

Toshiba har utvecklat en ny kamera där man inte behöver att bekymra sig om att ställa in skärpan förrän bilden redan har tagits.

  • 07.01.2013

I framtiden kan det mycket väl vara slut på bilder där fokus inte ligger på huvudmotivet. Det amerikanska företaget Lytro har redan skapat en så kallad plenoptisk kamera där man själv kan välja exakt var i bilden man vill ställa in skärpan. Tekniken har ännu inte riktigt slått igenom hos användarna, men detta kan Toshiba mycket väl ändra på.

Det japanska företaget har nämligen utvecklat en liten kamera med samma användbara funktion. Den planeras att sättas i produktion i slutet av 2013, varpå den förväntas att dyka upp i smarttelefoner. Den speciella kameran består av 500 000 små objektiv med varsin sensor som tillsammans skapar en bild.

Dessa kan sedan kombineras för att åstadkomma att vissa områden blir skarpa medan andra är oskarpa. Det är möjligt bland annat eftersom vart och ett av de små objektiven kan registrera avståndet till den del av motivet som de täcker. Du kan läsa mer om den nya tekniken på engelska här.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss