Cookie- och Sekretesspolicy

Systemkamera utmanar fullformat

Fujifilm går nya vägar med avancerad sensor som inte slöjar dina bilder.

  • 10.01.2012

Det finns numera en uppsjö av systemkameror välja mellan, och om man tror att Fujifilm nöjer sig med att lägga sig i kölvattnet på alla andra, får man tänka om. De är väldigt ambitiösa med sin nya kamera X-Pro1 med utbytbar optik.

Först och främst bjuder kameran på en världsnyhet i form av Fujifilms egen sensordesign X-Trans CMOAS. Här har de röda, gröna och blå pixlarna placerats i ett helt nytt mönster som gör det möjligt att skippa det konventionella lågpassfiltret framför bildsensorn.

Filtret tar bort moarémönster och färgfel men slöjar också dina bilder i processen. X-Trans CMOS säkrar med andra ord knivskarpa bilder och Fujifilm att tala om en bildkvalitet i nivå med fullformat. X-Pro 1 har en upplösning på 16,3 megapixel, och sensorn håller APS-C-storlek.

Det nya systemet har en helt egen bajonett som kallas X-Mount, och Fujifilm lanserar också tre ljusstarka objektiv. Det rör sig om XF 18mm F2.0, XF 35mm F1.4 och XF 60mm F2.4. Härtill kommer brännviddsförlängningen på 1,5x. Fujifilm har planer på att göra totalt nio objektiv, men det ska också komma adaptrar som passar exempelvis M-objektiv från Leica.

En annan läckerbit är den utmärkta hybridsökare som vi först såg i X100. Man kan givetvis exponera i råformat och Full HD. Priserna har ännu inte offentliggjorts i Sverige, men de amerikanska lyder på 1 700 dollar för huset och 650 dollar för objektiven. Det lär motsvara rekommenderade priser här hemma på 14 000  respektive 5 500 kronor. Du kan läsa mycket mer här.

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss