Cookie- och Sekretesspolicy
Pentax K-m

Recension av Pentax K-m

Vi gör en grundlig granskning av en systemkamera i den verkliga budgetklassen. Bildkvaliteten är bra med tanke på det låga priset, men kameran saknar en rad andra viktiga beståndsdelar, som upp enbarligen sparats bort.

  • 13.02.2009

Skillnaden mellan systemkameror och kompaktkameror var länge markant, i fråga om både pris och bildkvalitet. I dag är gränsen inte lika skarp. Ett exempel är Pentax K-m, en ny systemkamera med paketobjektiv som har ett rekommenderat pris under 5000 kronor.

K-m lanseras som en nybörjarkamera, och som nybörjarkamera har den många starka sidor. Upplösningen är 10,2 megapixlar, och sensorn på 23,5 x 15,7 mm ger en brännviddsförlängning på 1,5x.

Som alla Pentax systemkameror har K-m en välfungerande bildstabilisering inbyggd i kamerahuset. Det medföljande objektivet är smc Pentax DA L 18-55mm F3.5–5.6 AL, som ger minimal missteckning och acceptabel vinjettering. Priset för kamera och objektiv är 4995 kronor, vilket är mycket rimligt.

Med Penatx K-m är hjälpen alltid nära för den rådvillige nybörjarfotografen. Om man trycker på knappen med frågetecknet förklarar kameran vad de valda inställningarna kan användas till. När man har valt inställningen Auto Picture på programratten räknar kameran själv ut om man tänker ta en landskapsbild, en kvällsbild, en makrobild, ett porträtt eller en sportbild, och så ställer den in den mest lämpliga bländaren och slutartiden.

Vi testade funktionen på olika motiv, och i stort sett varje gång valde programmet rätt inställningar. Menyerna är på svensk , och nybörjaren bör kunna få en smärtfri övergång från kompaktkamera till systemkamera, eftersom antalet knappar är begränsat till ett absolut minimum. ISO, vitbalans, blixt och självutlösare har egna knappar.

Även ergonomin är mycket bra, och kameran är mycket bekväm att hålla i. Till skillnad från Pentax dyrare halvproffsmodeller, t.e . K20D, är K-m inte vädertålig. Tyvärr har K-m inte heller försetts med den separata råformatsknappen, en av Pentax bästa innovationer.

Les resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 03/2009

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss