Cookie- och Sekretesspolicy

Pentax K-01

Med denna systemkamera får du tillgång till hela 248 objektiv från Pentax. design och format är uppseendeväckande, men frågan är om man har tagit tillräcklig hänsyn till ergonomin.

  • 14.07.2012

Ladda ner filen här.

Ladda ned hela artikeln och läs mer om Pentax K-01.

Pentax fortsätter att överraska. För halvtannat år sedan lanserade företaget världens minsta spegellösa systemkamera Pentax Q, som var försedd med en liten bildsensor.

Nu är de klara med K-01, som pekar åt rakt motsatt håll. Denna spegellösa systemkamera har en cmos-sensor i APS-C-storlek och använder vanliga objektiv. K-fattningen är dock späckad med extrakontakter som gör kameran kompatibel med alla de 248 objektiv som Pentax har tillverkat under årens lopp.

Just den mycket allsidiga K-fattningen innebär att kameran är överraskande stor – och mycket större än de spegellösa konkurrenter som brukar kräva en adapter om objektiven från spegelreflexkamerorna ska användas.

Dessutom har Pentax just lanserat världens tunnaste pannkaksobjektiv på 40 mm med en största bländare på F2.8. Optiken är bara nio millimeter tjock. Tyvärr hade vi inte möjlighet att använda detta objektiv i vårt test, varför vi i stället använde paketobjektivet på 18–55 mm, som dock visade sig vara en trevlig bekantskap. Använder man Pentax-objektiv tillverkade före 1983 måste man ställa in bländaren dels på objektivet, dels i kameran genom att trycka på den gröna knappen längst upp.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss