Cookie- och Sekretesspolicy
Panasonic GX8

Panasonic ger nya GX8 multifokus

Panasonic har släppt GX8 som har dubbel bildstabilisering och som spelar in 4K-film. Den kan användas på många sätt när man fotograferar. Bland annat kan den ta upp till 30 bilder i sekunden. Den största nyheten kommer dock inte till kameran förrän senare i år.

  • 17.07.2015

Systemkameran Panasonic Lumix GX8 har en micro four thirds-sensor som kan spela in film i 4K. Den används också i en funktion som kallas för 4K Photo Mode. Bland annat kan man ta upp till 30 bilder i sekunden genom att spela in en 4K film och välja ut stillbilder i efterhand. Kameran kan också ta bilder innan man trycker på utlösarknappen, så att man kan fånga det rätta ögonblicket även om man är lite långsam med avtryckarfingret.

Bilderna blir på 8,3 megapixel med hjälp av den här metoden, jämfört med normala 20,2 megapixel när man fotograferar på konventionellt vis med kameran.
Panasonic GX8

Kameran har en elektronisk slutare som kan användas vid så korta tider som 1/16 000 sekund, odet innebär att man ofta inte behöver ett ND-filter om man vill få en oskarp bakgrund med stor bländare i solljus.

GX8-modellen kan också göra time lapse och stop motion-film direkt i kameran. Den har NFC, inbyggt wi-fi och bildstabilisering för såväl sensorn som objektiven.
Panasonic GX8

DigitalFOTO har redan känt på kameran och det första intrycket är att den känns robust och skön att hålla i. Den är större än vad man kan tro, men det passar fint med den retrodoftande finsmakardesignen som leder tankarna till Fujifilms och Lecias klassiker. Storleken är också en fördel för OLED-sökaren som har fått en bra storlek för ögat. Sökaren kan vinklas 90 grader vilket gör det enklare att ta bilder ända nere vid marknivån. Även om skärmen på baksidan är helt vridbar kan man råka ut för att solen gör det svårt att se motiven på skärmen, så då får man dra nytta av den vinklingsbara sökaren.

Panasonic har redan en firmware-uppdatering redo. Den är alltså inte helt klar ännu, men kommer senare under året. Uppdateringen nyttjar 4K-funktionen för att ta 50 bilder med olika fokus och sedan lägga samman dem i en enda bild, så att man i efterhand kan lägga skärpan precis där man vill ha den – precis som hos Lytrokameran, fast med en annan teknik.

Vi är snart klara med ett fullständigt test av GX8, så håll koll på Prylguiden.
Panasonic FZ300

En annan kamera som också får ta del av multifokus-uppdateringen senare i år är Lumix FZ300 som lanserades samtidigt som GX8. Den här kameran kan också spela in i 4K och har samma 4K-fotoalternativ som GX8. Objektivet är dock fast och sensorn mindre, men objektivet kommer å andra sidan från Leica och klarar F2.8 från 24 mm vidvinkel till 600 mm tele, samtidigt som det har inbyggd bildstabilisering i fem led.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss