Cookie- och Sekretesspolicy

Så häftigt är Canons nya flaggskepp

Canon presenterade häromdagen sitt nya flaggskepp EOS-1D X Mark II. Vi var med vid presentationen i Helsingfors. Läs om våra första intryck och titta på några av våra bilder som vi tog med den läckra kameran.

  • 04.02.2016

Ryktena om en ny superkamera från Canon hade surrat runt länge – inte minst i ljuset av Nikons lansering av D5 och de nära förestående stora sportevenemangen som EM i herrfotboll och OS i Brasilien. Därför kände vi oss, när vi gav oss av på Canons presstur till Helsingfors i sällskap med andra nordiska journalister och återförsäljare, hoppfulla om att vi skulle få se ett nytt flaggskepp för actionfotograferna. Vi blev inte besvikna. Den nya kameran var mycket riktigt den ultimata toppmodellen EOS-1D X Mark II som både avlöser EOS-1D X och EOS-1D C. Med exponeringshastigheter på upp till 14 eller 16 bilder per sekund och ett nytt avancerat fokussystem, video i 4K och en ny sensor som sägs vara bättre på att hantera bildbrus är förutsättningarna för att lyckas med actionbilderna tämligen goda.

Vi transporterades till Hartwall Arena som är Helsingfors stora ishockeyarena. Här leddes vi ner under själva arenan där det ligger en stor träningsbana med klipporna som tak. En lokal hockeyklubb stod redo så att vi skulle kunna testa kamerans förmåga när det gick undan på isen. Vi fick möjlighet att fotografera porträtt, fotografera med blixt och avancerad ljussättning och inte minst testa kamerans autofokus med snabba serieexponeringar.

Vårt första intryck av den stora kameran är att ergonomin har förbättrats väsentligt. Kameran ligger fantastiskt bra in handen – både vertikalt och horisontalt. Sökaren är stor och klar, och tack vare den förbättrade joysticken är det enkelt att flytta runt på fokuspunkterna. När det gick undan på isen var kamerans följefokus säkerheten själv, och exponeringen var mitt i prick. Vi blev också begeistrade över den tryckkänsliga skärmen där man kan lägga fokus precis där man vill ha den genom att trycka. Om man spelar in video i 4K behåller kameran fokus på t.ex. ett och samma ansikte under hela inspelningen, även om det är i rörelse. Vi ser fram emot att testa kameran noggrannare. Då kommer vi bland annat att kolla om kamerans brushantering vid höga iso-värden faktiskt har blivit så bra som Canon påstår. Under tiden kan du här se ett litet urval av bilder som vi tog med Canon EOS-1D X Mark II.

Bilderna nedan har tagits med en betaversion av kameran som ännu inte är helt produktionsklar.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss