Cookie- och Sekretesspolicy

Ny toppmodell från Pentax

K-3 är det nya flaggskeppet bland spegelreflexkamerorna från Pentax, och den har bland annat en nyutvecklad bildsensor med ett revolutionerande knep i rockärmen.

  • 12.10.2013

När Pentax för ett år sedan lanserade K-5II, kom kameran i två versioner. Den ene hade en traditionell bildsensor, medan Pentax hade avlägsnat det så kallade anti-alias-filtret i specialmodellen K-5IIs. Filtret dämpar vanligen ljuset en aning innan det når sensorn. När man fotograferar mycket detaljerade motiv, t.ex. små mönster i tyg kan det nämligen uppstå fula moarémönster, och detta förhindrar anti-alias-filtret. Genom att avlägsna filtret i K-5IIs kunde bilderna bli en aning skarpare med en större risk för moaré, men vid bl.a. landskap är denna risk å andra sidan mycket låg.

Nu är Pentax då klara med den nya toppmodellen K-3 som har fått en helt ny cmos-sensor på 24,0 megapixel, som precis som Pentax tidigare sensorer har bildstabilisering där sensorn flyttas för att eliminera effekten av skakningar, men Pentax har uppfunnit en ny funktion till den rörliga sensorn. Sensorn har nämligen inte något anti-alias-filter, så detaljgraden är maximal. Om man fotograferar motiv som riskerar att drabbas av moaréeffekter kan man aktivera ett simulerat anti-alias-filter som fungerar på så vis att sensorn skakas i mikroskopiska rörelser under exponeringen.

Förutom den nya sensorn har kameran också fått ett nytt autofokussystem med 27 fokuspunkter, varav 25 är av den noggranna korstypen. Systemet kan ställa in skärpan i ljus ända ner till -3 EV – alltså nästan i mörker. Ljusmätaren är också ny och sägs ge bättre exponering och bättre vitbalans.

Huset är byggt i en magnesiumlegering och har 92 olika tätningar så att den klarar regnväder och damm. Sökaren har fått en ny optisk konstruktion och visar 100 procent av motivet. Det finns plats för två SD-kort i kameran, och med det speciella Pentax Flu Card, som kan köpas som extra tillbehör, kan man fjärrstyra kameran från en smarttelefon.

Kameran kan ta 8,3 bilder i sekunden och har också fått en förbättrad HDR-funktion. Det rekommenderade priset för huset är 11 495 kronor, och för 11 995 kronor får man även ett vädertåligt objektiv på 18-55 mm.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss