Cookie- och Sekretesspolicy

Nikon slår världsrekord i upplösning

Nya D800 spränger alla gränser för hur stor detaljrikedom du kan få med en spegelreflexkamera. Den har dessutom extra godis för alla som kräver den absolut bästa möjliga skärpan.

  • 07.02.2012

Pixelrejset är inte slut på långa vägar än. Nikon sopar alla andra av banan med nyheten D800, som bjuder på den skyhöga upplösningen 36,3 megapixel. Bildsensorn håll givetvis fullformat, och trots den höga upplösningen lovar Nikon både ett stort dynamiskt omfång och en låg brusnivå vid högt ISO. Det låter med andra ord som drömkameran för landskapsfotografen och andra som helt enkelt inte kan få nog med detaljer i sina bilder.

Det japanska företaget har också ett extra äss i ärmen. Man kan nämligen köpa kameran i specialversionen D800E, där kantutjämningsmodulen har avlägsnats från bildsensorns lågpassfilter. Kantutjämningen åtgärdar problem med moaré och taggiga linjer, men nackdelen är att de fina detaljerna kan bli slöjade. Eftersom upplösningen är så hög kan man enligt Nikon under vissa omständigheter uppleva moaré i exempelvis mönstrade kläder och liknande. Fördelen är knivskarpa pixlar från D800E.

Med fyra bilder per sekund i full upplösning är D800 knappast det givna valet för actionfotografen, men slutarmekanismen jobbar ändå lika snabbt som i D4, med en utlösarfördröjning på bara 0,042 sekunder.

Autofokussystemet matchar det som sitter i D4, med 51 autofokuspunkter som klarar att jobba i svagare ljus än tidigare. Den avancerade ljusmätaren är också ett arv från D4. Den har en upplösning på 91 000 pixel och möjliggör till exempel ansiktsigenkänning. Slutligen har den optiska sökaren en täckningsgrad på 100 procent.

De stora filerna kan sparas antingen på Compact Flash-kort, där kameran stöder den snabba UDMA 7-tekniken, eller på snabba SD-kort. Kameran kan också tömmas på filer snabbt, då den har en usb 3.0-kontakt. D800 har ett rekommenderat pris på 25 790 kronor, medan D800E kan köpas för 28 690 kronor. De finns i handeln från den 22 mars. Du kan läsa mer här.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss