Cookie- och Sekretesspolicy
Nikon D810A

Första fullformatskameran för astrofoto

Nikon lockar stjärnfotograferna med D810A, den första DSLR-kameran i fullformat som har utvecklats speciellt för astrofotografering. Men det blir inte billigt att sikta mot stjärnorna.

  • 10.02.2015

D810A är en specialversion av D810 som är Nikons flaggskepp inom exponeringar med hög upplösning. För att förhindra rött färgstick begränsar de optiska filtren i vanliga DSLR-kameror överföring av rött ljus i det synliga ljusomfånget. D810A:s optiska filter har modifierats så att överföringen av rött ljus från väte-alfa-spektrallinjen ökas ungefär fyra gånger (jämfört med D810). Detta innebär att fotografer nu har möjlighet att ta bilder av den vackra, äkta röda färgen som är ett signum för nebulosor.

Förutom det nya filtret klarar kameran hög iso-känslighet på 51 800, och den har ett brett utbud av specialfunktioner som gör det möjligt att ta mycket detaljrika bilder av så kallade deep sky-objekt, d.v.s. himlafenomen som nebulosor och galaxer.

Förutom inställningarna Bulb och Time ger den nya manuella inställningen för långa exponeringar möjlighet till exponeringar på upp till 900 sekunder. Man kan även välja att aktivera kamerans elektroniska främre slutarridå för att minimera invändiga vibrationer under exponeringen, vilket reducerar risken för mikrooskärpa i de minsta detaljerna. Under Live View-exponering kan man visa en virtuell förhandsvisning av exponeringen vid de långa slutartiderna.

Nikon D810A förväntas komma till butikerna den 28 maj 2015 till ett rekommenderat pris på huset för 38 490 kronor.

Nikon har samtidigt presenterat nya kameror i andra kameraklasser. Kompaktkamerorna Coolpix S9900 och S7000 med har kraftig zoom på 30x respektive 40x, zoomkamerorna Coolpix P610, L840 och L340 med 60x, 38x respektive 28x zoom, samt två nya vattentäta kameror, Coolpix AW130 som klarar hela 30 meters djup och Coolpix S33 som klarar 10 meters djup.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss