Cookie- och Sekretesspolicy

Canon slår pixelrekord

Nu kommer fullformatskameran Canon EOS 5DS och drar förbi konkurrenterna med extremt hög upplösning, och då finns den dessutom i två versioner.

  • 06.02.2015

Kamerorna i EOS 5D-serien har tack vare sina stora fullformatssensorer och höga bildkvalitet varit extremt populära bland fotoentusiaster. Tre år efter att den senaste modellen, Mark III, lanserades är nästa generation nu klar. Och EOS 5DS lämnar alla konkurrenter i kölvattnet med en upplösning på hela 50,3 megapixel.

Kameran finns till och med i två versioner som är nästan identiska. Skillnaden är att Canon hos EOS 5DS R har avlägsnat lågpassfiltret som vanligtvis ger bilden en liten aning oskärpa för att förhindra uppkomst av moarémönster. Det medför ännu bättre detaljåtergivning, men med en liten risk för de fula mönstren i bl.a. skjorttyg.

Som i EOS 5D Mark III finns det 61 fokuspunkter, men ljusmätaren har uppgraderats så att kameran bättre kan skilja färger och motiv åt, och så kan den hjälpa autofokusfunktionen att hålla kvar motiv i rörelse.

EOS 5DS har två bildprocessorer för att hantera alla bilddata, och tack vare detta kan man ta fem bilder i sekunden i den höga upplösningen. Spegelkonstruktionen har också förbättrats med samma typ som sitter i EOS 7D Mark II, där fjädrarna har ersatts av elektroniska motorer som ger färre skakningar.

Om man vill komma nära motiven kan man nu beskära bilderna redan i exponeringen, där man kan välja mellan 1,3x eller 1,6x beskärning. Tack vare bildsensorns höga upplösning får man fortfarande bilder på 19,6 megapixel med 1,6x beskärning, vilket motsvarar den brännviddsförlängning som man får med Canons APS-C-kameror, t.ex. EOS 7D Mark II.

Det rekommenderade priset för EOS 5DS med lågpassfilter är 36 000 kronor, medan EOS 5DS R utan filtret kostar 38 000 kronor. Båda priserna gäller för huset utan tillbehör.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss