Cookie- och Sekretesspolicy

20 saker du inte visste om spegelreflex

Spegelreflexkameran är en avancerad apparat som är späckad med teknik och fantastiska funktioner. Här går vi på djupet med utvalda områden som bara ett fåtal känner till, så att du kan få ut mycket mer av din spegelreflexkamera.

  • 25.07.2012

Ladda ner filen här.

Du kan göra kameran infraröd

Har du en gammal digital spegelreflexkamera liggande kan du använda den till att ta infraröda bilder. Du behöver lämna in kameran på verkstad, där det kostar närmare 3 000 kronor att ta bort det filter som blockerar infraröda ljusstrålar. Därefter kan man byta det mot ett som låter dem passera. När det är gjort är kameran känslig för infrarött ljus och kan inte ta vanliga bilder igen. Ställ in vitbalansen så att bilderna inte blir röda.

Antalet bitar avgör färgdjupet

När bildsensorn ska registrera det inkommande ljuset samlar den in de partiklar som ljuset består av. De kallas också fotoner. De ansamlas i varje enskild pixel och måste digitaliseras för att bildprocessorn ska kunna bearbeta dem till användbara data. Det sker i den så kallade A/D-konvertern, som omvandlar den elektroniska spänningen till databitar. Antalet bitar är avgörande för färgdjupet. Fotonmängden omvandlas till ett digitalt värde. Jpeg-filer konverteras till åtta bitar, där varje grundfärg har totalt åtta ettor och nollor. Det ger 256 olika toner. Ett färgdjup på 12 bitar motsvarar 4 096 färgtoner i en råbild. Dyra spegelreflexkameror jobbar i 14 bitar med 16 384 toner per grundfärg.

Läs mer om spegelreflex här i artikeln


Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss