Phase One XF med IQ3 100MP Achromatic

Det nya bakstycket IQ3 100MP Achromatic kan användas på Phase Ones XF-kamerahus.

© Phase One/Joel Tjintjelaar

Phase Ones nya kamera fotograferar bara i svartvitt

Upplösningen i Phase Ones nya bakstycke IQ3 100MP Achromatic är extremt hög, och man får massa detaljer. Å andra sidan får man säga adjö till färger och till alla sina sparpengar.

11 maj 2017 av Kristoffer Engbo

Danska Phase One har presenterat något så ovanligt som ett digitalt bakstycke i mellanformat, som bara fotograferar i svartvitt. IQ3 100MP Achromatic har en cmos-sensor med en upplösning på hela 101,1 megapixel.

I princip alla bildsensorer kan bara registrera hur mycket ljus som når fram till dem, men inte vilka färger det rör sig om. För att kameran ska kunna åstadkomma en färgbild sitter det därmed ett så kallat Bayer-filter framför sensorn med ett kvadratiskt mönster i rött, grönt och blått som gör det möjligt att återskapa färgerna i bildalstringen.

I och med att det nya bakstycket från Phase One bara fotograferar i svartvitt har tillverkaren tagit bort Bayer-filtret, vilket medför att man kan få in ännu fler detaljer i bilden eftersom filtret kan ge en aning oskärpa.

Den stora plånboken är ett måste

Phase One IQ3 100MP Achromatic

Bakstycket har en tryckkänslig skärm på 3,2 tum.

© Phase One/Joel Tjintjelaar

IQ3 100MP Achromatic har inte heller något infrarött filter, så sensorn kan registrera nyanser utanför det synliga spektrumet.

Bakstycket är anpassat för bland annat konst-, landskaps- och porträttfotografer. De behöver dock ha en ordnad ekonomi. Priset blir omkring 50 000 dollar, eller cirka 445 000 kronor.

Dessutom behöver man ett kamerahus och objektiv. Man kommer kunna köpa ett paket med bakstycke, kamerahus och ett objektiv för omkring 55 000 dollar – 489 000 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av