Cookie- och Sekretesspolicy
IOS 10 stöder råformat hos iPhone och iPad

iPhone och iPad kan hantera råformat med iOS 10

Lite undanskymt i presentationen av iOS 10 låg en uppdatering som får fotografer över hela världen att jubla. Med iOS 10 kan Apples produkter nämligen både hantera och fotografera i råformat.

  • 15.06.2016

Apple-älskande fotografer över hela världen jublar efter att det har framkommit att nyare Apple-produkter med det nya operativsystemet iOS 10 kan fotografera i och hantera råformat.

Det var annars inget som Apple basunerade ut när de presenterade iOS 10 härförleden. Kanske eftersom det är en funktion som främst riktar sig till fotografer och fotoentusiaster.

När bl.a. iPad Pro kan hantera råfiler är det slutligen praktiskt möjligt för seriösa fotografera att använda Apples produkter för bildbehandling.

Bara för nyare enheter

I första hand blir det bara iPhone 6S, 6S+, SE samt iPad Pro 9,7" som får möjlighet att jobba med råformat, och bara via kameran på baksidan.

Men det ger också en fingervisning av vad som är på väg i iPhone 7. Enligt de rykten som florerar kommer den att få en dubbelkamera, och med alternativen för råformat (vilket många andra tillverkare för övrigt redan erbjuder) tyder mycket på ett rejält lyft på fotosidan.

Enligt uppgift krävs det en tredjepartsapp för att kunna fotografera i råformat; inget tyder nämligen på att Apples egen kamera-app kommer att kunna hantera råformat. Med andra ord får man inte automatiskt funktionen i och med att iOS 10 installeras på ens enhet.

Det sägs också bli möjligt att fotografera i både råformat och jpg samtidigt. Filerna sparas i Adobes filformat Digital Negative (DNG).

IOS 10 kommer i höst, men det har redan fått positiva omdömen från de betatestare som har använt det ett tag.

Här kan du se höjdpunkterna från presentationen av iOS 10.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss