Cookie- och Sekretesspolicy
Apple vill styra om du använder din iPhone på konserter

Apple kan blockera din iPhone med nytt patent

Med hjälp av infrarött ljus kan Apple styra om det går att fotografera med en iPhone på exempelvis en konsert.

  • 29.06.2016

Snart kanske du inte längre kan ta bilder med din iPhone på konserten med din stora idol.

Apple har nämligen fått patent på ett system som gör det möjligt att fjärrstyra din iPhone, så att den till exempel inte kan ta bilder under en konsert.

Många konsertbesökare är nog positivt inställda till denna möjlighet att blockera telefonerna, för dagens konserter störs ofta av tusentals händer som sträcks upp med påslagna mobiltelefoner. För att inte tala om artister som går miste om inkomster när vi lägger upp inspelningar från deras konserter på nätet.

Själva systemet består av en infraröd sändare som sätts upp vid en konsert. Den skickar ut infrarött ljus som din iPhone registrerar och därmed kan arrangören blockera din kamera.

Det fungerar enligt samma princip som störsändare på biografer som förhindrar att man använder mobiltelefonen under filmen.

Apple kan styra om du kan fotografera med iPhone på konserter

Kilde: USPTO

Många möjligheter

Det finns ännu inga exempel på att Apple har använt systemet. Men med den senaste uppdateringen av patentet har Apple lagt till möjligheten att använda den infraröda signalen för att överföra information direkt till telefonen.

Det skulle t.ex. kunna användas på ett museum, där den infraröda signalen kan ge dig ytterligare information om de utställda föremålen.

Systemet kan även användas i säkerhetssyfte, exempelvis för att förhindra videofilmning i banker, offentliga byggnader och andra känsliga platser. Eller kanske kan polisen ha nytta av en störsändare vid demonstrationer och liknande...

Det vi vet är att Apple har sökt och fått patentet, men ett jätteföretag som Apple söker en stor mängd patent hela tiden. Om systemet någonsin kommer att tas i bruk på riktigt, det vet vi inte.

Lär mer om Apples patent här.

> Lär mer om iPhone här.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss