Cookie- och Sekretesspolicy

Fler mobiler med råformat

Råformatet är suveränt när man vill ha hög bildkvalitet i mobilkameran. Nokia är redan på väg med formatet i smarttelefoner, och nu tyder mycket på att även Android-telefoner får möjligheten.

  • 19.11.2013

Om man vill ha bästa tänkbara bildkvalitet med spegelreflexkameran bör man fotografera i det okomprimerade råformatet. Då kan man nämligen plocka fram mycket fler detaljer i bildbehandlingen. Och snart är möjligheten att fotografera i råformat inte längre förbehållen kameror, utan även smarttelefoner.

Enligt den amerikanska tekniksajten Ars Technica har Google, som ligger bakom Android, arbetat på ny kameraprogramvara som bland annat sägs möjliggör fotografering i råformat och inte bara jpeg. Ryktet säger att programvaran skulle ha varit med i den senaste versionen av Android som kallas KitKat och som precis har lanserats, men den nya kameraprogramvaran drogs tillbaka i sista sekund eftersom den inte var riktigt klar.

Förhoppningsvis kommer det alltså senare en uppdatering som gör det möjligt att fotografera i råformat med smarttelefoner som nya Google Nexus 5 . Den nya programvaran sägs även omfatta personigenkänning samt möjlighet för serieexponering.

Nokia presenterade nyligen den nya smarttelefonen Lumia 1520 som kommer att kunna fotografera i råformat, och det är även en uppdatering på väg till den befintliga telefonen Lumia 1020.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss