Cookie- och Sekretesspolicy

Vårt första intryck av Sony Alpha99

I onsdags lanserade Sony nya kameror, och DIGITAL FOTO för alla var med vid den europeiska presentationen på Island. Läs om vårt intryck av modellerna, däribland den nya fullformatskameran Alpha99.

  • 13.09.2012

I och med gårdagens lansering av Alpha99 och Cyber-shot DSC-RX1 ligger Sony återigen i täten när det gäller kameror med stor sensor. Bägge modellerna är nämligen utrustade med en helt ny bildsensor på 24,3 megapixel i fullformat. Vi var med vid lanseringen i Reykjavik och har redan gjort några spännande erfarenheter.

Alpha99 är den första fullformatskameran med genomskinlig spegel. Tack vare denna spegel har man alltid live view och tillgång till en snabb fasdetekterande autofokus – även för videoinspelning. Kamerans helt nya hybridautofokus är ytterst effektiv och kommer att tilltala många actionfotografer. Sökaren har dessutom förbättrats och fått en bra upplösning. Tidigare kunde man uppleva flimmer i Sonys digitala sökare, men nu är bilden alldeles lugn. Kameran är dessutom överraskande lätt, och den vridbara skärmen är föredömligt bra.

Alpha99 avlöser tidigare fullformatsmodeller från Sony, men med DSC-RX1 är det fråga om en världssensation. Den är nämligen världens första kompaktkamera med en bildsensor i fullformat. Tyvärr hade Sony inget färdigt testexemplar av det lilla vidundret, men vi lyckades få tag i en förversion och har fått en bra bild av vad kameran har att bjuda på.

Designmässigt påminner den som lillebrodern RX100, och ergonomin är ganska bra trots kamerans lilla format. Carl Zeiss-objektivet är på 35 mm med bländare F2.0 och går inte att byta ut. I gengäld finns en makrofunktion, så att man i praktiken får två optiker i en. Knappar och inställningsrattar fungerar riktigt fint, och de är bra placerade.

Vi hade som sagt ingen möjlighet att fotografera med RX1, men det fick vi med både Alpha99 och Alpha NEX-6, som är det senaste skottet på systemkamerastammen.

NEX-6 känns övertygande. Sökaren är samma som i Alpha99, och ergonomin är bra. Dessutom känns det smart att man kan skräddarsy kamerans funktioner med hjälp av appar som man kan hämta på nätet.

Under lanseringen på Island har vi haft möjlighet att testa de två modellerna under olika och emellanåt rätt tuffa förhållanden. Firmware-programmet är dock inte av den slutliga versionen, och vi ser fram emot att testa kamerorna så snart denna är på plats.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss